Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konservativa MED är ett missnöjesparti

Svar till "Medborgerlig samling följer folkets vilja" Sydöstran 5 februari. Emilie Pilthammar blåste bort från M, men hon hittar nu nya vindar, som sammanför henne med Medborgerlig samling (MED).
Publicerad 9 februari 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Medborgerlig samling har en mycket konservativ syn på samhället, enligt Inge Johansson.
Medborgerlig samling har en mycket konservativ syn på samhället, enligt Inge Johansson.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I dem ser hon "framtiden, folkets vilja, en ny folkrörelse och vägen vi ska gå". Decemberöverenskommelsen (DÖ) - som hade en bred förankring i riksdagen - gjorde att nyval undveks. KD och senare övriga borgerliga partier övergav den efter att först ha bildat den tillsammans med S och MP. "Väljarna glömmer inte Januariöverenskommelsen (Jöken) och vilka som lät den ske" skriver Pilthammar, men väljarna vet mycket väl att det var M:s otydlighet gentemot SD, som var upphov till Jöken. Utifrån denna konstellation finns för närvarande plattformen för politiskt förändringsarbete. I opposition eller inom dess ramar. I stället väljer Pilthammar i sin besvikelse att nu ge sin röst åt ännu ett missnöjesparti. För missnöjet bubblar i Medborgerlig samling, som har en mycket konservativ agenda. Pilthammars och MED:s tes att de uttrycker "folkets vilja" är ett försök - medvetet eller av okunnighet - att lura den oinsatte väljaren. Politiskt kan partiet möjligen attrahera några på M:s eller SD:s yttersta högerflank.

Medborgerlig samling är kritiskt till alla våra demokratiska partier. MED är kritiskt mot makten, men de vill gärna själva få makt och inflytande. MED vill ha höjda försvarsanslag, medlemskap i NATO, dubbelt så många poliser och hårdare straff. De vill samtidigt minska skattetrycket och bidrag till behövande, vilket bygger samhällsproblem. I skolan vill MED ha nivågruppering och tidigare betyg. De vill motverka skolans arbete för jämlikhet och likvärdiga förutsättningar, vilket framför allt drabbar resurssvaga elever, men som också slår generellt mot såväl kunskapsutveckling som överbryggande social kompetensutveckling. Det skapar samhällsproblem. Självfallet ska språkinlärning för nyanlända ske i för dem avsedda grupper.

Annons

Medborgerlig samling har en mycket konservativ syn på samhället och på kulturen och en marknadsliberal syn på ekonomin. MED är invandrarfientligt, driver frågan om tiggeriförbud och vill i praktiken ha asylstopp. För medborgarskap ställer partiet krav som - om samma regler skulle gälla för svenska medborgare - skulle ha tvingat många svenskar att lämna landet.

Inge Johansson

Kallinge

Annons
Annons
Annons
Annons