Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen: ”Oron för brott ökar i Kallinge”

Antalet brott minskar i Kallinge. Ändå ökar rädslan av att bli utsatt för brott bland invånarna.
Samtidigt upplevs centrala Ronneby som en allt mer trygg plats att vistas i.
– Jag är förvånad över resultatet i Kallinge samtidigt som vi gläds åt att det har blivit bättre i tätorten, säger kommunpolis Katarina Johansson.
Ronneby • Publicerad 21 november 2019
Kommunpolis Alexander Vujovic, lokala brottsförebyggande rådets ordförande Kenneth Michaelsson, kommunpolis Katarina Johansson, samordnare Bibbi Rönnlund och lokalpolisområdeschef Magnus Bergman presenterade årets trygghetsmätning för Ronneby kommun.
Kommunpolis Alexander Vujovic, lokala brottsförebyggande rådets ordförande Kenneth Michaelsson, kommunpolis Katarina Johansson, samordnare Bibbi Rönnlund och lokalpolisområdeschef Magnus Bergman presenterade årets trygghetsmätning för Ronneby kommun.Foto: Emma Gunler

Polis i samarbete med Ronneby kommun genomför varje år en trygghetsmätning bland kommunens invånare.

I Ronneby kommun skickades enkäten ut till cirka 1 500 personer, slumpvis utvalda i åldersgruppen 16-85 år, varav 919 har svarat.

Annons

I år blir det både ris och ros. Framför allt sticker Kallinge ut i årets mätning. Cirka 60 procent av de tillfrågade känner oro för att utsättas för brott. Samtidigt ökar den upplevda känslan av otrygghet.

– Det faktiska utsattheten är låg men känslan av oro är hög. Kurvorna följs inte åt, säger Katarina Johansson.

– Det är klart att vi måste fundera över vad det kan bero på. Men vi bryr oss och kommer att jobba med detta.

Det finns dock flera teorier om varför oron har ökat. Bland annat att det har varit mycket ungdomstillhåll i Kallinge. Det brutala åldringsrånet i början året kan också ha bidragit.

– Vi måste få tid att gå ner i de här indikatorerna för att se vad vi kan göra åt det, säger kommunpolis Alexander Vujovic.

Fakta

Trygghetsmätningen 2019

Problemnivåerna mäts i ”trygghetsindex” där 0 är närmast obefintligt problem medan 6 är alarmerande påtagligt problem

Total problemindex för Ronneby kommun 2019 landar på 2,25, vilket är högst i länet (Karlskrona 1,15. Karlshamn 1,65. Olofström 1,81 och Sölvesborg 2,09)

Det som blivit bättre (1-2) är kategorin ”Folk som bråkar och slåss”

Resultatet från trygghetsmätningen är en viktig del i planeringen av polisens och kommunens verksamhet framförallt vad gäller det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Sammantaget är Ronneby den kommun i Blekinge där den upplevda otryggheten är som störst – trots att antalet anmälda brott minskar.

Lokalpolisområdeschef Magnus Bergman är lite mer krass i sin bedömning.

– Ronneby har alltid haft ”lite offerkofta”. Det finns ingen anledning till att känna oro.

Med det finns också glädjande nyheter i enkätresultaten. Ronneby tätort, som haft det kämpigt i trygghetsmätningen sedan de omskriva storbråken under 2016 och 2017, visar ett lägre problemindex för 2019.

Ronnebyborna är helt enkelt inte lika oroliga för att utsättas för brott som för bara något år sedan.

Annons

– Väldigt glädjande att man upplever att vissa saker inte längre är ett problem. Det arbete vi lagt ner för att centrum ska bli mer attraktivt börjar visa sig i mätningen, säger Katarina Johansson.

När det gäller områdena Ronneby norra, Ronneby västra och Ronneby Sydöstra visar resultatet att medborgarna känner sig trygga. Det man mest oroar sig för är bilar som kör för fort och inbrott. Men problembilden skiljer sig inte särskilt mycket från föregående år.

– Som jag ser det finns det tre saker man behöver för att nå framgång. Det är samverkan, resurser och kommunikation. Där har vi gemensamma mål framåt och det är bra, säger Kenneth Michaelsson, ordförande i lokala Brå.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons