Det är fint att vara kreativ

I årtionden år har färjan gått mellan ön där jag vuxit upp och fastlandet. Så plötsligt en dag kom någon på att man kanske inte behöver klippa biljetterna på dit och tillbaka vägen utan bara i en enda riktning.

Kreativ är ett ord som ligger i tiden. Det är fint att vara kreativ.

Kreativitetsexperterna talar ofta om fyra B: bathroom, bedroom, bar, och boring meetings där tankarna fladdrar iväg till något roligare. Fyra platser som stimulerar kreativitet.

Thomas Edison, han som sägs ha uppfunnit glödlampan, brukade åka ut och fiska. Det var hans sätt att få igång tankarna. Men han hade ett litet knep och det var att han aldrig lär ha haft mask på kroken. Han ville inte på några villkor bli störd där ute sjön. Precis som Edison har vi alla våra egna platser och bubblor där vi skyr stressen och kan bli herre över våra tankarna.

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
Nästan varje år upprepar sig detsamma på eken strax utanför mitt fönster. Ett par ensamma löv biter sig envist kvar och vägrar falla till marken.

Nästan varje år upprepar sig detsamma på eken strax utanför mitt fönster. Ett par ensamma löv biter sig envist kvar och vägrar falla till marken. Det får mig att tänka på den danske burleske satirikern Robert Storm P och hans teckning ”Det sidste blad” som kom till i slutet av trettiotalet.

Den visar en åldrad rödnäst luffare med sin hatt utsträckt som under ett naket träd. Envetet står han där och väntar på att det sista lövet ska falla.

Nu kan man fråga sig hur kreativt det egentligen är att att stå och vänta under ett träd med hatten i högsta hugg. Hur som helst är det måttet rågat av slöseri med tid, säger vår vän av Luther. Men hur kreativ var egentligen Luther?

Storm P skapade filosofiska luffartyper som överlevde den eländiga tillvaron genom galghumoristiska skämt. De hyllar friheten och skyr allt vad arbete heter.

En vanlig konstellation i hans bilder är två figurer och två repliker. Översittaren går först ut och säger något, men det tilltänkta offret ger snabbt på tal och punkterar det pompösa.

Vad har vi då att lära av Storm P:s luffarfigurer? Kanske väntar vi alla på att det där lilla lövet uppe i trädkronan ska ramla ner, men innerst inne hoppas vi att det ska sitta kvar.

Så länge det sitter där har vi i alla fall något att hoppas på och inte minst låta sig förundras över.

Läs mer

Coronavirus

Ronneby först ut att stötta: ”Det är ett bra symbolvärde”

Ronneby kommun förskotterar aktivitetsstöd och lägger till miljonpott att söka ur

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet