1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Greta - två gånger pengarna

Donald är chanslös mot Greta. I varje fall när det gäller oddsen för att ta hem årets Nobels fredspris.
Det råder Greta-feber över världen. Den som tror på Greta får två gånger pengarna.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Just nu finns det 301 kandidater nominerade till utmärkelsen, kan man läsa på fredsprisets hemsida. Men det är Greta som är spelexperternas favorit.

För varje satsad krona på klimataktivisten får ger dubbelt upp om hon vinner. Donald ger nio gånger pengarna. Vill man ta en rövare ska man nog hellre lägga pengarna på Vladimir Putin. Han ger 51 kronor på varje satsad - om han nu alltså vinner.

Det var i mars som Socialistisk Venstreparti meddelade att de har nominerat Thunberg till Nobels fredspris. Den rörelse Greta har satt i gång är ett väldigt viktigt fredsbidrag menar stortingsledamoten Freddy André Øvstegård.

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Övriga namn på spelbolagens lista över tänkbara kandidater att vinna Nobels fredspris 2019 är Tysklands förbundskansler Angela Merkel, påven Franciskus samt de uppmärksammade Reuters-journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo.

Fredspriset är det mest kända priset, tillsammans med litteraturpriset. Men också det kanske mest kontroversiella. Priset har retat upp ett antal länder eftersom det gått till medborgare som inte alls uppskattas i sitt hemland.

Endast 12 kvinnor har genom tiderna fått Nobelpriset. Men som sagt ingen vet, även om Greta är storfavorit. Frågan är om Greta-effekten också gäller fredspriset. Samtidigt så ger ju inte två gånger pengar precis någon skräll i plånboken.

Ett strå vassare är då Koreas ledare Kim Jong un. Här handlar det om 101 gånger insatt kapital. Någon kanske tycker nog att det vore bortkastade pengar. Kanske det. Gambling är gambling. Men som sagt om 69 dagar vet vi.