Jerry Nilsson: "Sportjournalist, bliv vid din läst"

Att läsa in en ljudbok kan väl inte vara särskilt svårt?
Efter moget övervägande är jag beredd att tänka om.

Jag har aldrig fastnat i världen som erbjuder böcker på band om uttrycket tillåts. Det tar helt enkelt för lång tid. Jag vill veta vem mördaren är i närtid och inte efter 15 timmars lyssnande. Med andra ord går det undan när jag läser vilket säkert kan kopplas till besöken hos bokbussen på sommarlovet anno dazumal.

Däremot har jag tänkt på att min behagliga stämma skulle göra sig som uppläsare. Vem hade inte föredragit en mörk blekingsk stämma när det kommer till "Liket i biblioteket", "Mordet i prästgården" eller "De fyras tecken"?

Vän av ordning påstår nog att majoriteten inte hade föredragit en mörk blekingsk stämma i just de fallen och att den skulle vara lika malplacerad som en isglass på Grönland, men jag har ändå hållit fast vid tanken att det är möjligt.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Anledningen till min helomvändning är att jag då och då blir varse om min egen röst i samband med inspelningar eller när man hör sig själv i samband med ett högtalarsystem som hade behövt en uppryckning.

Jag erkänner. Det finns bättre röstalternativ till de flesta böcker. Häromdagen ägnade jag mig likväl åt högläsning. Till min stora glädje, lägg till stolthet, låg systerdotterns julklapp bredvid sängen och väntade på att bli läst i samband med nattandet vid det senaste barnvaktsuppdraget. Det handlade nämligen om den första Ture Sventon-boken. Ni vet, Lingonboda, jubel-kalle, hallonsaft, semlor, Vesslan, flygande mattan och en hel drös med ingredienser till.

Jag försökte likna såväl Ture som Helge Skoog, den ultimata Sventon, så gott det gick men lyckades inte se ut som en hök med förstoringsglas hur mycket jag än ville. Och rösten saknade säkerligen också den rätta klangen när det kom till att spegla Vesslans väsande över den uteblivna lösensumman.

Nåja, jag får helt enkelt träna vidare på uppläsningskonsten. Jag kan tänka mig betydligt mer oangenäma uppdrag, exempelvis städare i terrarium, testare av nya bönrätter eller fakir, än att läsa ur en klassisk, och tidlös, spänningsroman.

Att sedan varken Ture eller Vesslan, vad vi vet, hade sitt ursprung i Blekinge och därmed saknar den vokalfest som vi sitter inne med är en annan sak. Eller sauk, som jag hade sagt på inspelningen.

Läs mer

Karlskrona

Bäckman - både målare och bokmal

Morgonpigga besökare hade högtidsstund

Olofström

Eghammer aktuell med ny bok

En vandring i minnenas allé.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet