1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mattias Nilsson: Povel Ramel och fylledusch

Åldern är bara en siffra, brukar det heta. Vilket känns ungefär som att säga: Mount Everest är bara en vägbula.
Foto: Mattias Mattisson

För oss emellan - nog är det skillnad på att vara 22 och 46? En ganska sund skillnad, om jag får säga det själv. För även om man skulle göra allt som står i ens makt för att leva hela sitt liv som om man vore 22 skulle man i realiteten enbart framstå som patetisk och omogen. Utan att ens nämna det kroppsliga förfallet har man dragit lärdomar av livet som man bör bejaka. Att fylla sitt liv med samma innehåll som man gjorde för mer än 20 år sedan skulle åtminstone för mig kännas väldigt platt, även om jag kanske egentligen är ett dåligt exempel.

Jag lyssnade på Povel Ramel när jag var 22. Jag lyssnar på Povel Ramel även i dag. Dock är det mycket sällan jag numera somnar i en dusch på fyllan vilket för alltid kommer att vara något som kännetecknar min punkiga ungdom. Värre än Povel Ramel och en fylledusch blev det aldrig.

Det jag vill komma till är att man nog bör vara medveten om hur man framstår i förhållande till ens ålder till det rent yttre. Inuti huvudet kan man däremot vara exakt lika mogen eller tramsig, något jag blev varse häromveckan när min sambo berättade att hon läst en nyhet om en man i 30-årsåldern som betett sig brottsligt.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Hon undrade instinktivt om det var någon som hon kände fram till att det slog henne att just det, det är nog snarare någon som hennes son skulle kunna känna till. Inte för att han är brottslig, utan för att han är runt 30, vilket vi inte är...längre...tydligen.

På samma sätt är det helt sjukt att 50-talisterna håller på att fylla 70 medan 70-talisterna står i begrepp att fylla 50. Något är uppenbarligen väldigt fel.

Påståendet att åldern bara är en siffra får dock ett större berättigande när man kollar in kontot Ålderstrappan på Instagram. Där läggs bilder på kändisar upp tillsammans med en siffra som anger ålder. Exempelvis lär man sig att Margaret Thatcher var 35 år 1960, trots att hon ser ut som minst 65 på bilden. Eller att Alfred Hitchcock såg likadan ut oavsett om han var 20, 40 eller 75.

Värst är ändå bilden på Paul Hogan, han som spelade Crocodile Dundee 1986. Han var 46 år, lika gammal som jag är nu. Han ser ut att vara 60 men det hade nog jag också gjort om jag varit lika mager. Jag får tacka ansiktsfettet som ger mig ungdom.