1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jörgen Klinthage: Morgontrött? Då kan du ha högre IQ

Efter lika många vakna timmar har B-människans mer energi kvar för några timmar, medan A-människan måste stupa i säng.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Det hävdar i alla fall forskarna bakom en studie som publicerats i tidskriften Psychology Today.

Studien visar att det framför allt är personer med högre IQ som gärna har en benägenhet att bryta gängse dygnsrytm och är uppe sent på kvällarna med resultat att de också blir morgontrötta. De som har ett normalt IQ väljer hellre att följa solens ned- och uppgång.

Så alla de som skäms över sin morgontrötthet. Gör inte det.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det talas då och då om A- och B-människor och det finns till och med ett B-samfund för morgontrötta. De jobbar för att skapa en annan dygnsrytm i skolor, institutioner och på arbetsplatser.

Organisationen som i dag har 8 000 medlemmar i 50 länder arbetar för att vi ska gå ifrån mekaniskt uppmätt tid och i stället inrätta oss efter den biologiska klockan.

På B-samfundet hemsida står bland annat att B-människor har ett inre dygn på 25–27 timmar medan A-människor har ett inre dygn på cirka 23 timmar. Kanske ligger det något i det?

Morgontröttheten kan naturligtvis bero på att man slarvat med sömnen och lagt sig för sent på kvällen men den kan också vara genetisk.

Men faktum är att människan egentligen är skapad för att bo vid ekvatorn och det är den dygnsrytmen som är vår gemensamma klocka. Där vill kroppen sova vid åtta på kvällen och kliva upp klockan fyra på morgonen.

Enligt forskarna är de flesta B-människor och nästan alla tonåringar har varit B-människor.

Trots detta är samhället ändå A-anpassat. B-människor bemöts ofta av fördomar och påstås vara lata, oproduktiva och oambitiösa. Tänk bara på alla hemska ordspråk som kommit till för att trycka ner B-människorna som ”På kvällen får den late bråttom”, Sent ska syndaren vakna” och ”Morgonstund har guld i mund”.

Efter lika många vakna timmar har B-människans mer energi kvar för några timmar, medan A-människan måste stupa i säng.

Själv är jag både-och. Jag har perioder som tycker det är underbart att ligga kvar i sängen och dra mig, medan andra gånger är det tvärtom. När jag var liten ville jag aldrig gå och lägga mig för jag trodde att jag skulle missa något roligt.

Och visst är det så. Det är väl sällan som de riktigt roliga sakerna i livet egentligen händer på morgonen.

Eller?