1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jörgen Klinthage: Så kan du mäta hur snäll du är

Jag har alltid trot mig vara en snäll människa, men nu har jag fått det motbevisat.
Foto: Janerik Henriksson/TT

En enkel tumstock avslöjar enligt forskare på Brockuniversitetet i Kanada om huruvida vi tillhör människosläktets snälla eller elaka.

Forskarna menar att det finns ett klart samband mellan ansiktsmått och aggressivitet. Ju större avstånd mellan kinder, överläpp och ögonbryn desto elakare är vi.

Själv fick jag måttet 15,2 centimeter, vilket betyder att jag är snällare än både Mikael Persbrandt och Ingvar Oldsberg, men elakare än Pernilla Wahlgren.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det underliga är att det skiljer bara tre millimeter mellan mig och Per Morberg. Enligt forskarna skulle han alltså vara av snällare virke än jag. Bullshit!

Ibland förväxlas snällhet med att vara dum och lättlurad, men snällhet handlar inte alls om det. Författaren Stefan Einhorn har i sin bok om "Konsten att vara snäll" hävdat att snällhet är en enkel väg till framgång, men talar även om att det inte räcker att tänka goda tankar utan att det är aktiv handling som utmärker snällhet och godhet.

Men snällhet har också en mörk baksida. Snällhet kan innebära att att man har svårt att säga nej och rasar ihop av utmattning och till slut går in i den omtalade väggen. En snäll människa kan lätta bli en papperskorg för andra människor.

Är snällhet överhuvudtaget något att eftersträva? Samtidigt älskar jag snälla människor. Små snälla handlingar blir till snöbollar och kommer de i rullning så kan de bli till något riktigt stort.

Det finns ju också överdriven snällhet. En snällhet som mister balansen. Regissören Lukas Modyssons filmserie Gösta handlar om en ung psykolog som flyttat till en stuga utanför en småländsk småstad för att arbeta som barnpsykolog. Gösta har som livsmål att vara så snäll som möjligt mot allt och alla.

Men så åter tillbaka till forskarna. Så här går till om ni vågar: Mät först avståndet mellan överläpp till mittfåran mellan ögonbrynen och därefter mellan kinderna.