1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Thomas Törnqvist: ”Konsten att bli dumpad offentligt”

Har du blivit dumpad någon gång?
I offentlighetens ljus sker det hela tiden.
Foto: Johan Nilsson / TT

”Dumpas”.

Där har du massmedias, eller ska vi säga framförallt skymningspressens, favoritrubrikord nummer ett just nu.

För min egen del upptäckte jag det för typ halvår sedan, det började smyga sig in på kvällstidningarnas sportsidor.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Spelare i en massa olika idrotter dumpades till höger och vänster av sina klubbar. Trenden var tydlig – men kanske var det bara jag som var sen i starten och inte hade sett uttrycket tidigare?

quote
Det går inflation i heta modeord inom journalistiken

En gång lyckades till och med Sportbladets sajt att sätta rubriken ”dumpas” på tre olika lirare i tre olika artiklar – prydligt placerade i rad efter varandra på sin nyhetsetta.

Det var då jag insåg att det blev lite väl mycket av det goda och att det verkligen går fort att slita ut vissa ord. Det går inflation i de heta modeorden, vilket gör att det ställs krav på nya, påhittiga och träffsäkra rubrikord som ingen sett tidigare – en utmaning!

För ett par veckor sedan var det den folkkäre spelevinken Kalle Moraeus som blev dumpad av SVT när man inte förlängde kontraktet med hans programidé ”Moraeus med mera”.

Sedan dess har en rad andra dumpats i olika sammanhang och det var då som jag förstod att här kommer en arvtagare till rubriksättarnas gamla klassiska, snärtiga favoriter som ”rasar”, ”chock” eller ”attack”.

Just den här trippeln har ju sedan länge sett sina bästa dagar, men det spelar ingen roll. För då kommer varianterna som ett pärlband där bara fantasin och den enskilde reporterns skämskudde sätter gränsen för vad som sedan blir rubriken.

Nakenchock, sexattack, hånchock, bajsattack eller bröstchock är bara några exempel.

En annan läcker uppstickare är smockorna, mest vanlig vid olika typer av väderfenomen som ”snösmockan” eller ”åsksmockan”. Men då dök ”pensionssmockan” upp som en liten oväntad joker.

Jag tycker det är kul, även om det inte alltid blir särskilt bra – men underhållande, det är det, vilket också är en del av journalistiken.

PSYKCHOCKSKRIGSATTACKEN– en mindre lyckad rubrik.

Den kom till när Timrå spelade SHL-hockey hemma, i sitt bortaställ, mot Skellefteå.

Say no more.