1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jörgen Klinthage: Vart tog alla spikmattor vägen?

Var du en av de tusentals som köpte en sådan där spikmatta för ett tiotal år sedan? När den slog igenom kallade en del den för trams och andra för lurendrejeri.
Frågan är hur många spikmattor som i dag ofrivilligt hamnat undangömda i garderober och vindar till ingen nytta.
Foto: Bertil Ericson / TT

Men faktum är att spikmattan har använts i Indien i tusentals år av fakirer och yogis.

De blev omåttligt populära och utsågs till årets julklapp. Den lanserades som en effektiv behandling av ryggont, men andra hävdade att den enbart var en kick för inbitna masochister. På några år såldes hundratusentals spikmattor runt om i vårt land. Spikmattan blev var mans egendom och ett måste.

Nu har även boken om fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp blivit film. En hejdlös historia som börjar i en by utan för den indiska delstaten Rajasthan och slutar i konfliktdrabbade Libyen.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nåja, tillbaka till min egen spikmatta. Häromdagen fick jag syn på den på väggen när jag stängde dörren till sovrummet. Det märkliga är att jag inte har sett den tidigare.

Frågan är hur många spikmattor som i dag ofrivilligt hamnat undangömda i garderober och vindar till ingen nytta. Men skam den som inte vågar.

Så varför inte ta ett litet kärt möte? Så av med t-shirten och upp på spikarna. Och Gud, så det brände till. Det var som hundratals knivar stack i min rygg. De 6 000 tremillimeter långa piggarna var på väg rakt in i min kropp.

Jag började tänka på Jesus när han hängde där på korset med törnekronan som skar in i hans huvud. Jag vet att liknelsen haltar, men ändå...

Endorfinerna börjar strömma till och då försvinner den värsta smärtan. Efter 20 minuter på spikmattan såg huden ut som om någon kört en tunnbrödskavel över ryggen.

Skönt? Tja, det beror på vad man lägger i ordet skönt. Men man vänjer sig, som min gamla mormor brukade säga.