Betydelsen av ekorrens kött ska inte underskattas

Owe Nodmar tycker i en insändare att jakt på ekorre är utom all rim och reson. Den ger för lite kött för att jagas, anser han. Ekorren är inte stor, men två eller tre kurrar är en middag.

Historiskt jagades ekorren för pälsen. Gråverken som exporterades var en inte oviktig del av de svenska inkomsterna.

På köpet fick jägarna köttet, och sannolikt har ekorren betytt mer för att hålla svälten borta från torparstugorna än vad älgen gjort.

Det finns alltså ingen anledning att inte jaga ekorre även i dag, precis som vi jagar annat småvilt. Morkulla till exempel.

Vad gäller pengarna till Jägareförbundet så delas de inte ut av Naturvårdsverket, utan av regeringen.

Dessutom är det medel från den så kallade Viltvårdsfonden som finansieras genom att alla jägare varje år betalar det statliga jaktkortet om 300 kronor. Det rör sig alltså inte om några skattepengar.

Med pengarna följer en lång rad uppdrag som förbundets tjänstemän och medlemmar ska utföra, vilket innebär en stor uppväxling eftersom mycket görs ideellt eller nästan utan ersättning. Eftersök på trafikskadat vilt, inventeringar, utbildningar.

Dessutom får även Naturskyddsföreningen anslag ur Viltvårdsfonden, vilket ur ett jägarperspektiv kan ifrågasättas eftersom man inte är med och betalar till fonden.

Jan Henricson

Läs mer

TV

Lyckligt slut i J20-derbyt

Olofström vann rafflande tillställning

Nyheter

I natt släcks TV4 för en tredjedel av Sveriges hushåll

Det blev ingen överenskommelse under kvällens möte. Därmed kommer TV4-kanalerna och C more att släckas för en tredjedel av svenska hushåll vid midnatt.

Ledare

LO kan stå inför sin värsta kris

LO:s största förbund, Kommunal och LO:s näst största förbund, IF Metall har helt olika syn på det meningsfulla att fortsätta förhandla om ”modernisering” av anställningstryggheten i Januariavtalets anda.

Familj

Beatrice Svensson och Bjarne Karlsson

Beatrice Svensson och Bjarne Karlsson i Kallinge fick den 20 november en son, Elliott, som vägde 4 000 g och var 52 cm.

Familj

Maria Håkansson och Håkan Söderström

Maria Håkansson och Håkan Söderström i Holmsjö fick den 8 oktober en dotter, Agnes, som vägde 3 765 g och var 49 cm. Syskon: Elias och Viktor.

Familj

Mathilda och Eric Joelsson

Mathilda och Eric Joelsson i Karlskrona fick den 16 oktober en son, Allan, som vägde 4 540 g och var 56 cm. Syskon: Anna-Klara.