1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bjerén har fel om att bojkotta EU-valet

Svar på Ulf Bjeréns insändare ”Att bojkotta EU-valet är en demokratisk handling” 2019-05-13.

”Du uppmanas rösta för att det är en demokratisk plikt.” skrev Bjerén. Vidare ”tvärtom är det en protestgärning för demokrati (folkstyre) att avstå från att rösta.” Bägge dessa yttranden anser jag är felaktiga. Att rösta är en demokratisk rättighet, som vi ska värna om. Väljer man att avstå är det okej, men man ska veta att man då överlåter ”sin röst” till de som blir valets ”vinnare”.

EUs viktigaste roll är freden och jämställdheten mellan länder. Genom att rösta har Du inflytande, om än litet. Att inte rösta riskerar att släppa fram de främlingsfientliga ultrahögerpartierna och ge dem än mer inflytande på Europapolitiken vilket, enligt min uppfattning, är en tillbakagång till mörkare tider.

På vilket sätt är Lissabonfördraget skräddarsytt för den europeiska storfinansens behov? Den är inte överordnad all nationell lagstiftning, bara viss sådan.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

EU-parlamentet är en försörjningskälla för de politiker som blir valda och är därför som en sockerbit för karriärsugna politiker påstår Bjerén. Visst, men vilka politiska uppdrag är inte det? Det är riktigt att SD övergett EU-kritiken och är kanske de främsta förespråkarna för att, som de säger, vara med och påverka. Det är just däri faran ligger, att de partierna på yttersta högerkanten, nationalisterna, får mer att säga till om inom EU.

Bjerén påstår att ”Januariöverenskommelsen är en god illustration till att ansvarsutkrävandet inte fungerar på den nationella nivån.” Jag vill påstå motsatsen. Vad hade hänt om KD och M fått bilda regering med SDs stöd? Var det det väljarna ville?

”En vänster värd namnet måste mobilisera gräsrötterna att återta den nationella suveräniteten och kräva Svexit.” skriver Bjerén. Nationell suveränitet är precis vad SD vill i förlängningen. När sedan en vänsterpartistisk ledamot i EU-parlamentet tillskansat sig över en miljon kronor i otillbörliga traktamenten, rimmar det illa med begrepp som ”en vänster värd namnet” och ”Det är nationellt som det arbetande folket kan tillkämpa sig demokratiskt inflytande.” skrev Bjerén. Det arbetande folket och alla andra röstade 19 september i fjol och resultatet av det valet får vi leva med i dag och göra det bästa av det. Vill man inte rösta är det okej, men att inte rösta kan vara som att ”skänka bort sin röst”.

Jag ska utnyttja min demokratiska rättighet och rösta i EU-valet.

Peter Lindström

Ronnebypartist

Eringsboda