1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det behövs en saklig debatt om djurförsök

Sex oskyldiga hundar offrades på Vetenskapens altare när labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri avlivades efter att ha utsatts för försök om tandimplantat. Var dessa försök meningsfulla och gav ny och värdefull kunskap?

Nej, säger professor emeritus i parodontologi Lars Folke som menar att sådana försök inte längre bidrar till vetenskapliga framsteg. Han har sagt att det är effektivare att studera det kliniska utfallet på människor (GP 190218).

Forskarna är alltså inte eniga om att dessa försök var nödvändiga. Som lekman skulle jag vilja att forskarna fick stå till svars och förklara utförligt varför dessa försök var nödvändiga att göra.

Men de viktigaste argumenten handlar kanske inte om hur effektiva djurförsök är, inte heller vad vi ska ersätta dem med. Frågan är om det är rätt att utsätta djur för plågsamma djurförsök överhuvudtaget när det finns andra alternativ? Vill vi verkligen att djur ska behöva genomlida smärta och död för människans skull? Nej, jag tror att de flesta svenskar inte vill detta. I Nederländerna har man tagit fram en plan för hur man fram till 2025 kan fasa ut djurförsök. Vi som agerar på olika sätt för att stoppa djurförsöken hoppas att Sverige kommer att följa i Nederländernas spår och snarast utarbeta en plan för en utfasning av djurförsök. Vi måste kämpa för att en sådan tragisk och djupt sorglig händelse som med de sex labradorerna på Göteborgs Universitet aldrig mera upprepas.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Lena Meigård