M och KD vill aldrig satsa på välfärden

Beskedet från S, MP, C och L om fem extra miljarder redan år 2020 var välkommet. Med Vänsterpartiets förslag tillkommer ytterligare 2,5 miljarder. För Ronnebys del innebär det ett tillskott på över 15 miljoner kronor. Pengarna kan stoppa de vakanser och nedskärningar som planeras i både skolan och omsorgen under 2020.
Peter Bowin anser att M och KD bedriver spel för gallerierna.
Foto: Mattias Mattisson

Att välfärden i kommunerna måste prioriteras verkar alla partier vara överens om på nationell nivå. På kommunnivå där pengarna ska fördelas, har verkligheten nu visat sig vara en annan. Det finns inga skyndsamma beslut för att pengarna ska komma välfärden till del 2020. Istället spekulerar man i framtiden med dystra prognoser för allt utom det privata näringslivet (det blomstrar med privata äldreboenden, privata förskolor, privatiseringar som enda modell för kommunens framtid). Pengarna läggs på hög i stället för att användas i skolan, vården och omsorgen.

Ska de nya pengarna kunna användas i välfärden under 2020 måste kommunen snabbt ta beslut om att justera årets budget. Men inga sådana planer finns i Ronneby med den moderatledda koalitionen med centern och liberalerna, men framför allt sverigedemokrater, som sitter stilla och tysta i båten. Intresset är svalt och som ett mantra upprepar styret: ”Det kommer dåliga tider, det kommer dåliga tider”. Med lite självrannsakan hade de kunnat se att varken deras budgetar eller måldokument varit särskilt träffande de mandatperioder de nu haft styret i Ronneby.

Trots att både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor gått ut hårt om att regeringen satsar för lite på kommunernas välfärd och stödjer Vänsterpartiets förslag om ökat anslag, så sätter deras partier på lokal nivå stopp för att skyndsamt använda de pengar vi får. Pengar som uttryckligen är avsedda att gå till välfärden i kommunerna år 2020. Nästa år kommer nämligen också extra miljarder.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är svårt att tolka M och KD:s agerande som något annat än ett politiskt spel för gallerierna. I media har de såklart mycket att vinna på att bräcka förslaget från partierna bakom januariavtalet, men i verkligheten är viljan att satsa på välfärden lika liten som vanligt. Man tycker helt enkelt inte om det kommunala, det gemensamma och solidariteten.

Resultatet i vår moderatstyrda kommun blir att den redan ansträngda välfärden fortsätter försämras.

Nedskärningarna på skola och äldreomsorg genomförs därmed samtidigt och istället för att de nya pengarna kommer barn och äldre till del läggs de på hög i kommunen.

Att konsekvent prioritera ner välfärden skapar ojämlikhet och orättvisor och blir en grund för utanförskap, brottslighet och otrygghet. Det är inte så här man bygger ett bra samhälle där man känner att här vill jag leva.

Vänsterpartiet sätter alltid välfärden först. Vi vill ha en kommun där skattepengarna används till sådant människor efterfrågar och behöver. Det gäller både service och tillgänglighet till kommuninvånarna men också kommunala arbetsplatser som präglas av framtidstro och trygghet.

Peter Bowin

Vänsterpartiet i Ronneby.

Läs mer

Ledare

Är vi dömda till evig distansering?

Det är till och med så att man reagerar med förskräckelse och obehag när man ser några på teve som står för tätt eller kramas. De får ju inte.

Ronneby

Vändningen: Kommunen kan starta fritidsbank trots allt

Utlåning av utrustning placeras på daglig verksamhet.

Ronneby

Krögare utsatt för spritstöld

En mängd alkoholhaltiga drycker stals när en restaurang i centrala Ronneby utsattes för inbrott under den gångna helgen.

Karlskrona

Han lyckades fånga världsarvets skönhet

”Det är väldigt kul att bilden uppmärksammas”.

Ronneby

Miljonbygge nedbajsat: ”Häpnadsväckande”

Johannishusbo kräver åtgärder: ”Väldigt mycket bajs”.

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor