1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oroande framtidsförslag från Socialdemokraterna

När jag läser i tidningen den 8 april hur Socialdemokraterna, enligt K Johannesson, vill utveckla EU blir jag orolig.

I de punkter som radas upp handlar flertalet om hur EU ska hindra flyktingar från att komma till Europa. En punkt är visserligen att EU ska bekämpa orsakerna till att människor flyr men ingenting om hur. Att det är krig och fattigdom som tvingar människor att fly från sina länder är välkänt. Socialdemokraterna vill att EU ska stärka sina militära insatser. Vad innebär det? Fler krig och fler människor på flykt.

Socialdemokraterna vill också att EU bibehåller sanktionerna mot Ryssland och stöder Ukraina. Vilket ökar spänningen och krigsrisken runt Östersjön. Att ett alliansfritt land så slaviskt följer NATOs linje är märkligt. Varför föreslås inte sanktioner till exempel mot Israel efter deras annektering av Palestina eller mot USA efter deras annektering av Venezuela?

Det som skrämmer mig mest i Socialdemokraternas utveckling av EU är ändå att nästan ingenting nämns av det största problemet vi har på vår planet. Klimatförändringen och hur det kommer att påverka folkets levnadsvillkor. Hur ska vi minska skadeverkningar när skogarna brinner eller när orkanerna härjar när jorden blir förr torr att odla på och vi inte har tillräckligt med vatten? När vi nu har en organisation i Europa borde det vara självklart att alla dess resurser används för att minska problemen vid klimatförändringen. Vi kan inte fortsätta att öka koldioxidutsläppen. Jag trodde att socialdemokraterna också var beredd att använda EU för att minska klimatproblemen. Speciellt oroväckande inför EU-valet är högerkrafternas bristande förståelse för klimatproblemen. De siktar på att ta makten i EU och har tagit hjälp av Trumps valkampanjchef för att nå det målet. Men vi kan fortfarande påverka. Den 4 maj klockan elva anordnar Vänsterpartiet en klimatmanifestation på torget i Ronneby med tal. och musik. Då är alla välkomna som inser hur viktig klimatfrågan är för oss alla som bor i Europa.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Judith Skörsemo