Ronneby kulturskola - en nationell angelägenhet

Öppet brev till politikerna i Ronneby med anledning av utbildningsnämndens förslag att som en besparingsåtgärd lägga ner Ronneby kulturskola.
Bilden är tagen vid ett öppet hus på kulturskolan i Ronneby år 2016.
Foto: Maths Olsson

För tre år sedan startade vi Sveriges andra dramapedagogutbildning på Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby. Det är en tvåårig yrkesutbildning där deltagarna efter examen ger sig ut på ett brett arbetsfält. Dramapedagoger är verksamma inom skola, utbildningar, vård och omsorg, integrationsprojekt, högskolor, universitet, museer, teatrar, bibliotek, inom näringsliv och ledarskapsutbildningar och inte minst på kulturskolor.

Dramapedagogik stärker barns och ungdomars självkänsla och självförtroende. Den ger möjlighet att få uttrycka sig, lyssna på varandra, sätta gränser och förstå när andra sätter gränser. Dramapedagogiken ökar barns sociala kompetens och förmåga och bidrar till kreativa och aktiva samhällsindivider.

Hur kommer det sig att vi kunde starta en så unik utbildning i lilla Blekinge? Den frågan har vi fått många gånger och det ständiga svaret på den frågan är: tack vare Ronnebys framsynta kulturpedagogiska arbete. Ronneby var tidigt ute med att skapa ett kulturpedagogiskt centrum som värnade alla barns rätt till att både ta del av och att själv få utöva kultur. Den unika Blekingemodellen, en kulturgaranti där alla barn i Blekinge mellan 3-16 år får uppleva en professionell teater-/dansföreställning och 1-2 livekonserter årligen med professionella musiker, har under lång tid i Ronneby även inbegripit barns rätt att själva få skapa. Ett genomtänkt, heltäckande arbete organiserat och genomfört av kulturskolans kompetenta pedagoger, däribland många dramapedagoger. Ronneby kulturskola har stått modell för och inspirerat andra barnkulturcentrum och kulturskolor i landet.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi är oerhört stolta att få jobba som dramapedagoger i Ronneby kommun. En kommun som valt att ge dramapedagogik till alla – inte bara till den lilla klick som har möjlighet och ekonomi att söka sig till kulturskolan på ledig tid.

I mötet med andra kulturutövare, politiker och tjänstemän i landet blir det tydligt vilket namn och vilken viktig och inspirerande position Ronneby har skapat sig. Dramapedagogutbildningen på Blekinge folkhögskola tillsammans med Ronneby kulturskola samt Teatersmedjan i Karlshamn har tillsammans skapat ett centrum för svensk dramapedagogik.

Att lägga ner Ronneby kulturskola skulle innebära en stor förlust för Ronnebys barn och unga och även för kommunen som helhet. Vi vill med detta brev belysa att Ronnebys kulturskola också är en nationell angelägenhet. Det är en enorm kunskapsbank som under åren byggts upp, något som inte bör rivas ner för att rädda en kortsiktig budget.

Det finns kommuner som satsat sig ur utmaningar likt den Ronneby står inför. Trollhättan är ett bra exempel som i en liknande situation valde att bygga ett nytt kulturhus för just barn- och unga och på det sättet skapa förutsättningar för kreativitet och framtidshopp i en kommun som unga helst ville lämna.

Låt Ronneby få fortsätta vara en förebild som står upp för barns- och ungas rätt att vara skapande och kreativa.

Maria Ottosson

Patrik Gullbing

Erika Silfver

Dramapedagogutbildare Blekinge folkhögskola

Läs mer

Nyheter

Många lediga sommarjobb - ”Idé att söka redan nu”

Arbetsgivarna börjar sin rekrytering allt tidigare.

Karlskrona

Polis: Kontroll på E22 – man åkte fast

En man misstänkts för drograttfylleri efter att ha åkt fast i en av polisens rutinkontroller.

Ronneby

Beslut: Nej till gratis blöjor i Ronneby

”Domen är inte prejudicerande”.

Ronneby

Badanläggning kvar i kommunal regi

Upphandling floppade – inga anbud lämnades in.

Ronneby

Förundersökning om rån läggs ner

Polisen: ”Men vi är fortfarande intresserade av iakttagelser”.

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor