1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Språkbrist kan innebära problem i omsorgen

Svar på insändare i Sydöstran den 4 oktober ”Varför språktest vid anställning?”.

Jag vill beklaga att det uppstått en del misstolkningar om att vi har stora språkliga problem inom omsorgen i Sölvesborg. Vi har fantastisk personal inom alla våra verksamheter som gör vardagen trygg och meningsfull för de som behöver stöd och hjälp. Det vill vi att den ska fortsätta att vara. Därför vill vi från Samstyret i Sölvesborg som i ett led att säkerställa trygg och säker vård för våra medborgare införa ett språktest.

Vi strävar efter att vår personal skall ha passande utbildning, personlig och kompetensmässig lämplighet där respekt, bemötande, omtanke och där goda svenska språkkunskaper värdesätts högt. Vi har redan idag ett utbildnings- och introduktionsförfarande för nyanställd personal inom omsorgen. Vi vill nu komplettera den med ett språktest. De stora problemen som språkbrist kan innebära har nyligen presenterats i en rapport som fackförbundet Kommunal har tagit fram. Rapporten visar att bristande kunskaper i svenska språket orsakar problem på många håll inom äldreomsorgen. Det är bland annat dessa nationella stora problem och allvarliga händelser som uppstått på många platser i landet som beror på bristande språkkunskaper jag refererar till som gigantiska problem. Jag vill återigen understryka att vi inte har gigantiska problem inom omsorgen i Sölvesborg. Det har däremot förekommit vissa problem ute i verksamheterna där orsaken varit bristande kunskaper i det svenska språket. Därför är det viktigt att jobba förebyggande för att undvika att allvarliga problem och incidenter uppstår på grund av bristande språkkunskaper och då är ett språktest ett viktigt instrument för det.

Robert Lindén (SD)

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Omsorgsnämndens ordförande