1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vad gör ni för unga flyktingar?

Till makthavarna i Karlskrona stad. Vintern 2018 förändrades min syn på mitt land. Helt plötsligt kände jag inte igen mig här där jag fötts och vuxit upp; en våg av främlingsfientlighet och rasism jäste och växte fram.
Pia Dauhn till höger ställer frågor till Karlskrona kommuns tre kommunalråd om behandling av unga flyktingar. På bilden syns hon med Yaman Masrii samband med en familjedag i Skönstavik 2016.
Foto: Mattias Mattisson

Människor jag respekterar och tycker om uttryckte sig på ett sätt som skrämde mig och som skulle varit helt otänkbart för bara några år sedan. I min förening Kulturföreningen Stjärnstoff hade vi manifesterat mot utvisningarna av afghanska ungdomar tillsammans med Refugees Welcome och Åsa Gyberg-Karlsson, V, sommaren 2017.

Vi genomförde också en manifestation gemensamt med Öppna Ögon Karlskrona (Eldsjälsgalan) mot utvisandet av ensamkommande barn och unga vintern 2018 där företrädare för Centerpartiet och Vänsterpartiet talade.

När gymnasielagen kom var den omstridd redan i förväg; domstolarna ville inte godkänna den eftersom den var luddigt formulerad. Högsta domstolen gav en ung afghansk man avslag. Det som vi hoppats skulle bli en lättnad för de unga blev en återvändsgränd och en källa till ännu mer press.

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I Karlskrona, Ronneby ja, hela Blekinge började ungdomar kastas ut på gatan. Utan försörjning, utan godemän som tog tillvara deras intressen, utan all mänsklig omsorg stod flertalet unga och civilsamhället rustade sig. Vi sålde märken, kassar, grytlappar, jul-kort, you-name-it och lyckades hålla flertalet vid liv.

Några orkade inte och tog livet av sig i förtvivlan och rädsla för sin framtid i ett av världens farligaste länder där de ses som förrädare då flertalet konverterat till kristendomen. Några flydde till storstäderna där de hamnade i klorna på knarklangare och hallickar och utnyttjades till sista blodsdroppen.

Några fick uppehållstillstånd. Idag sitter några av de pojkar organisationen Stöttepelaren (avForum - idéburna organisationer med social inriktning utsedd till en av 10 finalister för priset Årets Initiativ) försörjde under sommaren i förvaret i Åstorp. Därifrån kan de närsomhelst deporteras till ett av världens farligast länder; Afghanistan.

Ett flyg avgick juldagen. Jag vänder mig nu till våra makthavare: ni säger att detta är en regeringsfråga och det är sant. Men, och jag kan inte vara tydligare – ni har ett ansvar! Ni MÅSTE reagera. Att ta emot folk och ge dem mat, husrum och skolgång bara för att kasta ut dem är helt ovärdigt ett land som är (hoppas jag) stolt över sådana företrädare som Olof Palme, Astrid Lindgren, Dag Hammarsköld.

Detta är omänskligt, inhumant och ovärdigt och vad mera är; det är fullständigt ologiskt. Det är ju nu dessa unga kan börja arbeta för sitt nya land – låt dem då göra det! När Magnus Mannhammar, S, stod i talarstolen i riksdagen 2015 och modigt gick emot Sverigedemokraterna var jag så stolt; stolt att vi har män som vågar stå upp för demokrati och tar fajten med mod och kraft.

Nu ska Karlskrona regeras med C, L och S så: Magnus Larsson, C, Börje Dovstad, L samt Sandra Bizzozero, S – Vad kommer ni att göra för att motverka att vi skapar ett skuggsamhälle av ungdomar som flyr, (FLYR!) från vår stad?

Vad gör ni för dessa våra minsta som har hittat hit och skapat kontaktnät, relationer med oss svenska medborgare? Det är nog nu!

Pia-Maria Dauhn, ordf i Kulturföreningen Stjärnstoff och Öppna Ögon Karlskrona