1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Varför är vi så livrädda för att ryssen skall ta oss?

Nato lägger årligen drygt 8 000 miljarder kr mer på militären än vad Ryssland gör. 2017 minskade Ryssland dessutom försvarsanslagen med ca 20 procent.

Rysslands försvarsbudget är av samma storleksordning som Frankrikes. Vem tror att Nato-länderna Estland, Lettland, Litauern, Polen, Tyskland, Danmark, Norge och övriga EU skulle blunda för en väpnad attack mot Sverige. Så korkad är inte ryssen att han inte fattar att det vore självmord. Men försvarsberedningen utgår ändå från att vi kan hamna i krig och då måste vi kunna förvara oss i tre månader. Därför skall vi rusta upp och lägga 50 procent mer av våra skattepengar på bland annat Jas och ubåtar. Pengar som annars kommunerna kunde använt bättre.

Det är tragiskt att så många tror att bara alla rustar upp så ökar säkerheten, när det logiska är motsatsen.

Rysskräcken hindrar oss till och med att skriva på FN-konventionen med förbud mot kärnvapen. Borde vi inte våga att i stället för att satsa på ett kommande krig, stå upp för en fredlig framtid.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Bertil Ahnlund

Karlskrona