1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Viktigt att respektera vår svenska flagga

Utsikten från mitt vardagsrumsfönster är över Mieån och upp mot Bellevueparken. Kan inte undgå att se hur vår svenska flagga misshandlas av boende längs den vägen.
Många respekterar inte reglerna för hur flaggan ska hanteras, skriver signaturen ”Vart är vi på väg?”.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att inte utifrån kommande personer till Sverige respekterar våra svenska regler, kan jag ha en viss förståelse för. Men det är sorgligt när vi svenskar inte kan respektera de regler vi är uppfödda med. Jag ser dygnet runt vår svenska flagga, som misshandlas på ett respektlöst sätt.

Det finns regler för flaggan som man bör följa.

Regler för vår svenska flagga. Behandla flaggan med respekt är en grundregel!

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Våra flaggregler: Sveriges flagga tillhör alla oss som bor i Sverige och som nationalsymbol ska flaggan förstås behandlas med respekt. När flaggan är hissad ska det normalt vara ljust ute.

Vimpeln däremot, får vara hissad dygnet runt. Den är avsedd för att pryda flaggstången när flaggan inte är hissad.

Utländsk medborgare som bor i Sverige har även på Sveriges flaggdagar, full rätt att hissa den egna nationens flagga, dock inte samtidigt med den svenska flaggan.

Vid dödsfall hissas flaggan på halv stång, vilket betyder 2/3 av flaggstångens höjd. Flaggan hissas då först i topp för att därefter halas till angiven höjd. På kvällen halas flaggan genom att först hissas i topp och sedan halas ned.

Den flaggan jag har i mitt blickfång är uppe dygnet runt, om det är aldrig så dåligt väder. Hur länge flaggan varit hissad vet jag inte. Men jag vet att den inte har varit halad under de sista 4 veckorna som föreskrifterna rekommenderar.

Det är med sorg i mitt hjärta jag ser att även vi svenskar inte bryr oss mer om vår nationalsymbol.

Vart är vi på väg?