Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Akutläge när unik bildskatt ska räddas

Ju längre tiden går desto svårare blir det att rädda en ovärderlig och mycket omtyckt bildskatt från Karlshamn. Därför är det bråttom när Sjöfartsmuseet nu jobbar på att digitalisera Arne Anderssons stora arkiv.
Karlshamn • Publicerad 12 februari 2020
Arne Andersson samlade bilder från Karlshamns historia som få andra.
Arne Andersson samlade bilder från Karlshamns historia som få andra.Foto: Michael Stenqvist, Arne Andersson

Karlshamn är en gammal stad och mycket har hänt under årens gång. Minns du när Flaggenhuset hade en jättelik blågul logga på väggen? Om inte så finns det i alla fall bevarat på negativ signerade Arne Andersson, tillsammans med en lång rad andra motiv från ett Karlshamn som inte längre är.

Det finns dock ett problem.

Annons

Negativen blir sämre för varje år som går. Till slut blir bilderna så dåliga att de inte längre går att rädda.

– De har förvarats i Arnes källare och i förråd, tyvärr är många bilder i dåligt skick och behöver en hel del omsorg. Flera av färgdiabilderna har tappat nästan all sin färg och det är en hel del skräp på negativen, säger Michael Stenqvist på Sjöfartsmuseet.

Bildskatten förvaltas nu av Sjöfartsmuseet och där har man för avsikt att rädda det som räddas kan. Arbetet har redan börjat men nu vill museet har ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna köpa in den utrustning som krävs för att scanna bilderna till en digital plattform.

”Arne tog bilder som ingen annan tog. Han åkte runt på sin moped och tog bilder på varenda hus som skulle rivas och förändringar i staden.”
Michael Stenqvist, Sjöfartsmuseet.

– Vi har tack vare mycket generösa donationer redan fått in 10 450 kronor, men vi även sökt bidrag från kommunen på 15 000 kronor. Det behövs för att kunna köpa in den utrustning som krävs för att rädda bilderna, säger Michael Stenqvist.

Vad är det som gör Arnes bilder så unika och viktiga att rädda?

– Arne tog bilder som ingen annan tog. Han åkte runt på sin moped och tog bilder på varenda hus som skulle rivas och förändringar i staden. Jag har pratat med många andra fotografer och de säger alla att de inte har tagit den typ av bilder som Arne hade i sin samling. Det finns bilder på miljöer som inte finns längre.

Arbetet som väntar är minst sagt digert. Museet har redan fått hjälp av kommunen, som har tagit emot ett stort antal bilder som ska scannas in. Men återstår gör tiotusentals negativ.

– Vi vill kunna visa upp de här bilderna för Karlshamnsbor, både digitalt och i utställningar. Intresset är stort. Vi hade en utställning med Arnes bilder nyligen och fick över 6 000 besökare. Det är en stor siffra för vårt lilla museum.

– Vissa av bilderna är redan inscannade, men i ganska låg kvalitet. Så många bilder måste även läsas in igen så att de håller för framtiden.

Arne Andersson blev 96 år gammal och gick bort i februari förra året. Hans bildskatt består av runt 60 000 bilder.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons