Bygge av närakut närmar sig

Omvandlingen av akutavdelningens lokaler till närakut ser ut att kunna sätta igång under våren. Ett beslut återstår nu innan arbetet kan börja.
Alliansens förhoppning är att Närakuten ska kunna öppna innan årsskiftet.
Foto: Johan Hultgren

Det har varit en lång och krokig väg för Alliansen när det gäller att infria vallöftet om införandet av en närakut på sjukhuset i Karlshamn. Tanken var att den skulle öppna innan utgången av 2019, men oppositionen har i omgångar satt sig på tvären.

Bland annat har det varit strid om huruvida ordet akut ska ingå i namnet. Oppositionen anser att det sänder fel signaler.

Nu har man dock kommit ytterligare ett steg i processen. Regionstyrelsen beslutade under onsdagen att rösta igenom förslaget. Nu blir det upp till regionfullmäktige att ta slutgiltigt beslut i från vid sammanträdet i april.

Regionrådet Emma Stjernlöf har tidigare gjort bedömningen att närakuten ska kunna öppna i slutet av året, under förutsättning att regionfullmäktige klubbar förslaget vid nästa möte.

– Tas beslutet vid nästa sammanträde så kommer fastighetsavdelningen att sätta igång renoveringen ganska omgående, var hennes bedömning för några veckor sedan.

40 miljoner satsas på att bygga om akutavdelningen och därefter slås jourcentralen ihop med akutavdelningen. Närakuten är tänkt att kunna ta hand om personer som inte är allvarligt sjuka utan tidsbokning. Det kan handla om misstänkta frakturer, sårskador eller plötsliga magsmärtor.

Öppettiderna är satta till klockan 9-21.

Läs mer

Ronneby

Brott: Knuff på dansgolvet slutade i blodigt slagsmål

Det började med att en man i 20-årsåldern råkade stöta till 30-åringens tjejkompis på dansgolvet. När denne sa ifrån fick även han sig en knuff.

Ronneby

Fler företag drabbade av inbrottstjuvar

Ytterligare företag på Soft Center har polisanmält att de drabbats av stöld och inbrott.

Ronneby

Ronnebyföretag drabbade av inbrott

Bärbara datorer blev bytet.

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor

Sydöstrans julkalender

Årets julkalender: Decemberbarn - vad hände sen?

Här är alla delarna.