De har skrivit barnboken om stress

När Annika Bergh drabbades av utmattningssyndrom letade hon efter böcker som kunde hjälpa hennes barn att förstå situationen. När hon inte hittade några bestämde hon sig för att skriva en själv. Snart är det dags för boksläpp.
Annika Bergh från Asarum har skrivit en barnbok om utmattningssyndrom, och hennes barn Oscar, Filippa och Maximilians har hjälpt till.
Foto: Gunnel Persson

Boken ”Tokstressad – hur du hanterar sjukt stressade vuxna” riktar sig till barn mellan 6 och 9 års ålder och handlar om vad stress är, hur det märks när någon blir sjuk av stress och vad man kan göra åt det. Den är till stor del baserad på de upplevelser och känslor som familjen Bergh i Asarum gick igenom för fyra år sedan, när mamma Annika drabbades av utmattningssyndrom under en period.

– När jag var sjuk så letade jag efter en bok som kunde hjälpa mig förklara för barnen. Jag hade ju fullt upp själv med att förstå vad vad som hände med mig, men jag märkte att barnen påverkades jättemycket. Allt snack om utmattningssyndrom handlar bara om individen, men hela familjen påverkas ju av detta, säger hon.

När hon blivit frisk bestämde sig Annika för att göra något åt saken, eftersom hon har drömt om att skriva barnböcker sedan hon själv var barn. Hon hoppas nu att hennes bok kan hjälpa fler familjer ta sig igenom det hennes egen kämpade med.

– Det viktigaste är att förklara för barnen att även om det är mycket som är annorlunda, så är kärleken till dem densamma. Den förändras aldrig. Sen är det viktigt att barnen förstår att det inte är deras fel.

Annika Bergh.
Foto: Gunnel Persson

Annika har själv skrivit och illustrerat boken, men experterna som uttalar sig är hennes barn, Oscar, Filippa och Maximilian. Tillsammans har de tagit fram tio tips på hur barn kan hantera när deras vuxna blir tokstressade.

– Vi fattade inte att det var en bok hon jobbade på först. Jag trodde det var något till jobbet, men sen började hon ställa massa frågor och då fattade vi, säger äldsta sonen, 12-årige Oscar.

Hur känns det att mamma skrivit en bok?

– Coolt, säger 10-åriga Filippa.

– Konstigt. Hon har ju aldrig gjort det tidigare, säger 10-årige Maximilian.

Filippa, Maximilian, Oscar, Annika och Thomas Bergh.
Foto: Gunnel Persson

Boksläppet sker den 6 september men redan under förhandsbokningen har Tokstressad varit med på Bokus topplista över de populäraste böckerna. Om några veckor ska familjen upp till Stockholm och vara med i TV4:s Nyhetsmorgon, och responsen har redan börjar rulla in.

– Det har varit mycket aktiviteter på sociala medier, många som skriver kommentarer om att en sån här bok behövs. Det känns fantastiskt, så klart, och det blir ju en bekräftelse på att den här typen av bok behövs, säger Annika.

Idag är Annika tillbaka i arbetslivet, men hon tror inte att hon är helt färdig som författare.

– Jag ser att det finns mer att göra för den här gruppen, så det är klart att det skulle vara roligt att skriva fler böcker. Nu ska jag byta jobb i höst, men kanske blir det att jag drar igång något nytt här till nästa sommar. Det finns en del idéer att jobba på.

Foto: Gunnel Persson

Läs mer

Karlskrona

Poliskollen: Stort antal anmälda stölder

Här är ett axplock Karlskronas senaste polisanmälningar.

Konst

Utflyttad konstnär vänder ”hem” till stan

Bjuder in till vernissage på lördag.

Nyheter

Förslag: Gör hela Blekinge till en kommun

”För Blekinges del skulle det kunna röra sig om flera hundra miljoner kronor.”

Olofström

Kulturvåren är här igen: ”Fått ihop det rätt bra”

”Vi är en liten kommun men...”

Sölvesborg

Fullsatt när Jonas Sjöstedt kom till Sölvesborg

Gick till hård attack mot Sverigedemokraterna.

Ronneby

Mångmiljonsatsning kan stoppas

”Måste ställa frågan hur vi ska gå vidare”