1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Den satsningen måste göras”

Trycket på förskoleplatser har ökat och behovet av en ny F-6 skola i Mörrum är stort.
Skolbudget minskar med flera miljoner inför 2019.
Tobias Folkesson (S)
Foto: Gunnel Persson

– Den satsningen måste göras, hur den kommer att se ut är dock mer osäkert, säger Tobias Folkesson, avgående ordförande i BUS-nämnden.

Visioner om att i samband med byggandet av en ny skola inrymma ett lokalt bibliotek och en fullskalig idrottshall kan få stryka på foten.

Hur menar du?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Det hade varit jättepositivt men de pluseffekter och inte vårt huvudsakliga mål, säger Tobias Folkesson.

Kan inte investeringen skjutas på framtiden i och med det tuffa ekonomiska läget?

– Nuvarande skola kräver stora underhållsbehov de närmsta två, tre åren. Det skulle bli alldeles för dyrt att renovera den, säger Patrik Håkansson, förvaltningschef och fortsätter:

– Vi hoppas på att projektet kan ta fart i slutet av 2019 eller i början på 2020. Ny skola innebär också att vi kan stänga ner Hästarydsskolan och Bolsgården som är ineffektiva.

Barnantalet i förskolorna ser man också fortsatt växa.

– Mörrum är också i behov av en förskola, men där är vi inte lika långt framme, säger Tobias Folkesson.

2007 gick 83 procent av kommunens barn, ett till fem år i förskola. Den siffran har ökat till 89 procent.

Barn i åldrarna 1-5 år har ökat med 206 stycken jämfört med 2007 men antalet barn i förskola har ökat med 276, alltså fler än vad som fötts.

– Fler föräldrar är i arbete eller studerar i dag, därför har behovet av antal platser ökat ytterligare, säger Patrik Håkansson och fortsätter:

– Vi startade upp förskolan Rosendal med två avdelningar i gamla Lindemohemmet. Hade vi inte gjort det hade vi varit i ett prekärt läge. Det finns möjlighet till att öppna upp ytterligare en avdelning här, säger Patrik Håkansson.