”En tradition värd att bevara”

I dag ska draperiet dras bort och hemligheten avslöjas – i dag är det skyltsöndag. I Karlshamn finns ett av de företag i Blekinge som tar traditionen på stort allvar.
Butikens ägare Madlén Trasthe, Anna Borgstedt och Moa Jonsson är laddade inför dagens invigning, då det bland annat blir sång av Malou Trasthe Prytz från Ryd som tävlar i Melodifestivalen nästa år.
Foto: Johan Hultgren

Pepparkakorna har tagit plats i matbutikerna och nya glöggsorter testas i tidningarna. Julgranarna är på plats, Karlskronas lucia är korad och de första riktigt kalla dagarna har kommit.

Julstöket är med andra ord i full gång. En tradition kopplad till advent som hängt med länge är julskyltningen. Enligt kulturhistorikern Edward Blom har julskyltningen sin grund i framväxten av affärsgator i Sverige. På 1800-talet var skyltfönstren handlarnas chans att visa upp sitt utbud och göra reklam. När elbelysningen kom till landet blev fönstershopping ett folknöje och dekoratörer blev ett yrke – att ställa upp varor var en konstform.

På 60-talet minskade intresset men på senare år har det åter blivit vanligare att butikerna gör något speciellt inför skyltsöndagen.

Skyltfönstret till klädbutiken Karl-Oskar & Kristina i Karlshamn har varit dolt för förbipasserande under en veckas tid. Bakom de röda draperierna jobbar personalen med att utforma årets julskyltning.

– Vi har lagt mycket energi på julskyltningen sedan jag började här och de senaste fyra åren har vi dessutom haft papp för fönstren för att hålla skyltningen hemlig fram till skyltsöndagen. I år valde vi att byta ut pappen mot röda draperier istället, säger Anna Borgstedt.

Hon menar att butikens tilltag har blivit mycket uppskattat av kunderna.

– Många tycker om att vi gör något som står ut och livar upp på Drottninggatan, det är uppmuntrande att så många faktiskt ser fram emot att se vad vi hittar på den här gången.

Förberedelserna börjar tidigt, redan nu har Anna Borgstedt, Moa Jonsson och butikens ägare Madlén Trasthe börjat fundera på hur nästa års julskyltning ska se ut. Och det krävs en hel del rekvisita.

– Vi har samlat på oss mycket grejer vid det här laget som ligger hemma och väntar inför skyltningen. Men i bland få vi köpa in nytt också för att förverkliga en idé.

Vad som gömmer sig bakom draperiet är förstås en välbevarad hemlighet, inte ens butikspersonalen är helt säkra på hur det kommer att se ut.

– Vi kan ju inte gå ut och kolla utifrån så det kommer att bli en liten överraskning för oss också!

Varför tycker ni det är viktigt att lägga så mycket tid på att pynta era skyltfönster?

– Jag tycker att det är en tradition som är värd att bevara. Många unga är inte uppvuxna med julskyltning så de tycker att det är något nytt och roligt, medan äldre är glada att se det igen. Det bidrar till att göra stadsbilden lite mysigare, säger Madlén Trasthe .

Julskyltningen har varit en tradition sedan elbelysningen kom till Sverige.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Klädbutiken är förstås inte ensamma om att pryda sina skyltfönster inför julen. På söndag ska skyltsöndagen firas i Karlshamn liksom i resten av länet. I Karlshamn drar det igång klockan 15.00 med bland annat tomteparad, julmarknad och dans runt granen. Även Sölvesborg och Olofström har arrangemang i city på söndag och i Ronneby firas skyltsöndagen med bland annat musik och tomteparad.

I Karlskrona har julskyltningen fått lite större fokus i år.

– På söndag är det premiär för julskyltningen i Karlskrona. Den kommer att bli extra ordinär – eftersom vi har en tävling i år vilket skyltfönster som är bäst, säger Johanna Mazetti, från Karlskrona city.

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet