1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Alling: ”Tystnaden är inget alternativ!”

Det finns mycket som kan göras för att motverka mäns våld mot kvinnor. Just nu pågår den nationella temaveckan En vecka fri från våld och i Karlshamn körde man på måndagen en hårdsatsning.
Morgon Alling var på plats under ”En vecka fri från Våld” i Karlshamn.
Foto: Johan Hultgren

Varje dag i veckan året runt drabbas kvinnor av våld från en nära anhörig. Misshandeln kan vara både fysisk och psykisk och lämnar ärr på hud och i sinne.

Så ska det inte behöva vara.

Som en del i arbetet mot att få ett stopp på våldet mot kvinnor har Sverige sedan 2017 en tio år lång nationell strategi för att förebygga våldet. Målet är att förhindra att våldet över huvud taget inträffar eller att det upprepas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Sedan 2016 har civilsamhälle, myndigheter, regioner, landsting och kommuner gått samman under det gemensamma paraplyet ”En vecka fri från våld”. Under veckan arrangeras det runt om i landet; seminarier, nätverksträffar, filmvisningar med mera.

Emmie Nilsson Dahlbeck och Martina Toresten från Kvinnojouren i Karlshamn tycker det är viktigt att alla samlas på ett ställe.
Foto: Johan Hultgren

I Blekinge drog veckan igång under måndagen med en mässa på Lokstallarna i Karlshamn. Under dagen hölls flera seminarium, bland annat ett med Morgon Alling som öppet har tagit ställning mot våld i föreläsningen ”Att vända negativa erfarenheter”.

Han tycker att mässan i Lokstallarna är ett bra imitativ.

– Det här är fantastiskt, civilsamhället måste resa sig nu och ta tag i de problem som finns. Därför är det häftigt att se engagemanget, det är många som bryr sig och blir förbanna över att vissa människor tar sig friheter de inte har rätt till, säger Morgan Alling.

I förra veckan hölls en manifestation mot våld mot kvinnor i hela Blekinge, bilden är tagen i Karlshamn.
Foto: Johan Hultgren

Intresset för hans föreläsning var mycket stort och samtliga platser var fyllda på förhand. Han kommer själv från ett hem där våld var vanligt. Hatet mot det som hände har han burit inom sig länge. Men nu har han talat ut och jobbar aktivt mot den tystnadskultur som han menar finns i landet.

Hans huvudbudskap är ganska enkelt: Gör något, och vänta inte.

– Män som som skulle vilja agera, gör det. Det gäller både män som har sidor som de inte gillar med sig själva och män som vill hjälpa till. Engagera er. Det finns många organisationer som jobbar med de här frågorna.

– Tystnaden är inget alternativ.

På plats fanns även ett stort antal utställare och Peter Rung föreläste bland annat om ämnet huskurage.

Emmie Nilsson Dahlbeck från Kvinnojouren i Karlshamn var en av flera som fanns på plats under dagen. Hon håller med om det Morgon Alling säger och tycker det är viktigt att så många som möjligt gör något för att förhindra våldet.

– Därför det är det så viktigt att vi samlas såhär, alla tillsammans, och att det kommer många besökare. Vi måste få ut budskapet till så många som möjligt, att det finns hjälp att få och att man måste slå larm om man ser något som inte står rätt till, säger hon.

Hon säger att anmälningsfrekvensen har gått upp sedan Metoo men att det fortfarande finns mycket att göra.

– Vi har verkligen märkt att det är fler som hör av sig nu, inte minst är det anhöriga, vänner och grannar som reagerar. Det kan vara bra att veta att vi har nära samarbete i hela länet, det går bra att ringa vilken kvinnojour som helst så kan vi guida vidare till rätt instans, säger Emmie Nilsson Dahlbeck.

Även män drabbas förstås av våld och hot i hemmet och männen är även överrepresenterade vad det gäller självmord. I listan nedan finns några viktiga nummer för dig som mår dåligt.

Temadagen arrangeras av Blekinges kommuner i samverkan med kvinnojourer, länsstyrelsen och Region Blekinge.

Hit kan du vända dig:

I akuta ärenden är det alltid nödnumret 112 som gäller.

Brottsofferjouren: 0200 212019.

Kvinnorjourerna i länet:

Karlskrona: 0455 188 03

Ronneby: 0457 123 23

Karlshamn: 0454 818 03

Olofström: 0454 406 98

Sölvesborg: 0456 131 00

Din kommun har också stöd, kontakta respektive socialtjänst.

Självmordslinjer:

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Hjälplinjen – tillfälligt

psykologiskt stöd

0771 22 00 60

(klockan 13-22 alla dagar)