1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hamnstrejken: Kan bli strejk trots nytt medlarbud

Sveriges Hamnar beslutade på lördagen att återkalla de varslade lockouter som lagts under den pågående arbetsrättsliga konflikten med Hamnarbetarförbundet.
Foto: Gunnel Persson

Enligt Sveriges Hamnar vill man nu "underlätta” för den fackliga organisationen att ”besvara medlarnas förslag till lösning”, enligt ett pressmeddelande. Det nya medlarbudet kom på fredagen.

– Genom att ensidigt och villkorslöst återkalla alla våra lockouter vill vi ge oss och Hamnarbetarförbundet bästa tänkbara möjlighet att nogsamt överväga medlarnas bud, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men Svenska hamnarbetarförbundet är inte imponerande. Nya formuleringar men samma innehåll, skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi tar med oss detta till förbundsstyrelsen för ställningstagande, men ser just nu ingen anledning att dra tillbaka våra varsel om punktstrejker den kommande veckan, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot.

– Att de drar tillbaka sina varsel om utestängning av våra medlemmar känns som en panikåtgärd inför nästa vecka. De behövde ha en anledning att ta sig ur de enorma produktionsstörningar som den här massiva lockouten skulle ha orsakat för hamnarna och svensk industri. Nu fick de det, trots att ingenting egentligen förändrats. Det kanske var bra för alla parter.

Konflikten mellan de två organisationerna har pågått sedan den 23 januari och har från fackligt håll bestått av punktstrejker i ett antal svenska hamnar, bland annat den i Karlshamn.

Arbetsgivarorganisationerna har svarat med lockout.

– Vi kräver ett självständigt likalydande kollektivavtal. Ett så kallat andrahandsavtal med alla rättigheter och skyldigheter som följer med, det enligt svensk lag och svenska modellen, sa Christian Thernström på Hamnarbetarförbundets avdelning 121 i Karlshamn till Sydöstran tidigare i veckan.

– Vår position är tydlig. Vi är beredda att ge Hamnarbetarförbundet i princip allt de vill. Däremot varken kan eller vill vi acceptera att Hamnarbetarförbundet får en möjlighet att skaffa andra villkor för sina medlemmar än vad som gäller för övriga anställda i hamnarna enligt vårt kollektivavtal med Transportarbetarförbundet, säger Joakim Ärlund förhandlingschef, Sveriges Hamnar.

Parterna ska ge svar på det nya medlarbudet senast på onsdag eftermiddag.