Här blir det två dagars musikfest

Musiker finns det gott om i länet, inte minst i Karlshamn. Nu ska så många talanger som möjligt hyllas när ett två dagar lång musiksatsning drar igång.
Peter Martinsson, Clarshamn Big Punch Band, Pernilla Ekvall Liljeqvist, Karlshamns kommun, Joakim Berg, Marinens musikkår och Mikael Strömqvist, Musik i Blekinge tror att Musikdagarna kommer att bli ett riktigt lyft för länets musiker.
Foto: Johan Hultgren

När Blekinge musikdagar arrangerades i Karlskrona förra året deltog över 200 musiker och artister – och samtliga fick betalt för sina musikaliska insatser.

Efter den framgången är det nu klart att musikdagarna återkommer, denna gång i Karlshamn. Syftet är att hylla och lyfta lokala musiker och ge dem en möjlighet att spela inför en stor publik och samtidigt få betalt, något som inte är självklart för mindre band.

– Förra året blev lyckat, de lokala banden drog mycket publik, mer än de större banden utifrån som också var inbjudna. Så nu är vi spända på att få göra om det i Karlshamn. Den här gången har vi renodlat och har valt att lägga allt fokus på det lokala, säger Mikael Strömqvist, verksamhetsutvecklare på Musik i Blekinge.

Musik i Blekinge finansieras av regionen. Mikael Strömqvist säger att de flesta av spelningarna under de två dagarna kommer att vara gratis för besökarna, men att någon konsert kan kräva inträde.

– Just nu jobbar vi på exakt var spelningarna ska hålla hus. Men det kommer att bli på flera platser, precis som i Karlskrona förra året.

Musikdagarna pågår mellan den 16 och 17 oktober, två veckor efter Kulturnatten.

– Vi kommer att få mycket musik och kultur i Karlshamn den här hösten, konstaterar Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare på kommunen.

Regionen har gått ut brett med information till aktiva musiker, men välkomnar alla som skulle vara intresserade av att delta att höra av sig. Bredden är viktig, allt från jazz och klassisk musik till hårdrock och elektronisk musik har en plats.

Två stora band är redan bokade. En av dem är Carlshamn Punch Big Band, tillfälligt förstärkta av humorstjärnan och även trombonspelaren Niklas Holtne, som kommer att agera konferencierer över lördagskvällen som ska gå i 30-talstema.

– Vi kommer att förflytta oss tillbaka till 30-talet, med musik från det årtiondet. Det blir mycket svenskt och vi i bandet kommer förstås att klä upp oss på ett passande sätt, säger Peter Martinsson från bandet.

Foto: Johan Hultgren

Även Marinens musikkår är klara för Musikdagarna. De ska köra en stor spelning i Carl Gustafs kyrka under fredagen.

– Vår bas är i Karlskrona, men kåren finns i hela landet och lokalt har vi musiker från hela Blekinge. Gästdirigent är Emil Eliasson, som nyligen fick Sveriges största musikstipendium, säger Joakim Berg från Marinens musikkår.

– Musikdagarna blir som en manifestation för hela kulturlivet och hela musiklivet och den bredd som finns i Blekinge.

– Det är ett bra sätt för besökarna att få till sig ny musik som man annars inte lyssnar på, säger Peter Martinsson.

Tanken är att Musikdagarna ska återkomma från år till år och att de ska arrangeras på olika orter varje gång. Förutom konserter ska det bli föreläsningar och matnyttig information till musiker.

Läs mer

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2019

Året i bilder - del 2

Nu fortsätter vår tillbakablick på nyhetsåret 2019

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet