1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hot mot socialen: ”Era barn ska betala priset”

Två personer som är anställda vid socialkontoret i Karlshamn blev utsatta för en verbal attack, bland annat hotade 32-åringen att skada deras barn.
Foto: Johan Hultgren

Händelsen inträffade i juli förra året, i närheten av Rådhuset i Karlshamn. Två anställda vid socialtjänsten stod utanför entrén då de plötsligt blev konfronterade av en mycket arg man.

Mannen började skrika mot dem att de var äckliga, att de inte gjorde något bra för samhället och att deras barn skulle få betala priset för det. Den sista delen, om barnen, upprepade mannen gång på gång.

De båda kommunanställda blev rädda och hoten satte spår. Bland annat har en av de hotade berättat att rädslan för att barnen skulle drabbas gjorde att de lät bli att åka in till Östersjöfestivalen det året.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Även en chef från socialtjänsten stötte på 32-åringen. Då uttalades inga hot, men chefen har sagt att den hatiska blick han mötte var något av det hotfullaste han sett.

Han har även skickat ett hotfullt mejl till en anställd i socialen i Sjöbo. Den handlingen har 32-åringen erkänt.

I förhör har mannen sagt att han haft flera konflikter med kommunen och anser att han har blivit felbehandlad vid upprepade tillfällen. Däremot tycker han inte att tiden stämmer, att han skulle ha varit i Karlshamn och hotat de anställda just då låter otroligt, menar han.

Tingsrätten anser dock att de anställdas berättelser är trovärdiga. Mannen åtalades för i först hand hot mot tjänsteman och i andra hand förgripelse mot tjänsteman.

För hoten mot personalen i Karlshamn döms mannen för förgripelse mot tjänsteman, eftersom hoten var riktade mot barnen snarare än de anställda. För hotet mot den socialanställde i Sjöbo döms 32-åringen för hot mot tjänsteman.

Straffet blir villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor. Han ska även betala skadestånd på totalt 10 000 kronor.

32-åringen förekommer sedan tidigare under 14 avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes han för ofredande, våldsamt motstånd, två fall av olovlig körning samt hastighetsöverträdelse.