Ja till miljonsatsning på Asarums IP

Det blev som väntat debatt när kommunfullmäktige skulle fatta beslut om investeringen på Asarums IP. Koalitionen fick dock igenom förslaget med hjälp av Sverigedemokraterna.
Asarums IP.
Foto: Johan Hultgren

Mot bakgrund av att Karlshamnsoppositionen, bestående av M, L och KD, tidigare gått ut och kritiserat satsningen på totalt omkring 32 miljoner kronor var det upplagt för ordväxling. Flera föreningar har också reagerat mot investeringen som bland annat ska resultera i nya omklädningsrum, samlingslokal och kiosk. Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) var först upp i talarstolen under måndagskvällens sammanträde.

Han yrkade på att förslaget skulle återremitteras, alternativt avslås. Han och de övriga partierna i Karlshamnsoppositionen ansåg att det rör sig om en ogenomtänkt satsning i en tid då pengar behövs till välfärd, som vård, skola och omsorg.

– Det här ser ut som ett allsvenskt bygge. Det behövs göras en fördjupad behovsanalys, menade oppositionsrådet som ville att man skulle undersöka möjligheterna till medfinansiering från föreningen.

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), som företrädare för koalitionen med C och MP, tryckte på att satsningen behövs och att det handlar om kommunens näst största tätort.

– Det här skapar förutsättningar för föreningslivet i hela kommunen. Anläggningen nyttjas av fler föreningar. Att säga nej till detta är att säga nej till utveckling, menade han.

Vänsterpartiets Tony Viberg tyckte å ena sidan att satsningen var välkommen, men menade att det hela inte var tillräckligt förankrat hos övriga föreningslivet.

– Det måste stämma till eftertanke när så många föreningar reagerar, ansåg han och yrkade på återremiss.

I och med att V anslöt sig till Karlshamnsoppositionen hängde det på SD om koalitionen skulle få igenom investeringen. SD-ledaren Björn Tenland Nurhadi gjorde klart att man inte tänkte göra gemensam sak med övriga oppositionen. Han menade att satsningen på föreningslivet lönar sig i längden.

– Varje ungdom man hjälper att inte vara på torget och hitta på andra saker, utan att istället ha en vuxen förebild sparar enorma resurser. Det kan mycket väl vara en besparing i det långa loppet.

Läs mer

Coronavirus

Ronneby först ut att stötta: ”Det är ett bra symbolvärde”

Ronneby kommun förskotterar aktivitetsstöd och lägger till miljonpott att söka ur

Ronneby

Delar av oppositionen sågar utspel om presentkort

”Vår satsning torde rejält överstiga allianspartiernas gåvor”.

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet