1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kommunen köper Kreativum

Karlshamns kommun har under flera år stöttat Kreativum ekonomiskt. Nu går man in och tar över verksamheten och satsar fem miljoner kronor på en nystart.
Kommunen tar över Kreativum.
Foto: Gunnel Persson

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) förklarar bakgrunden till att kommunstyrelsen nu har fattat beslut om att ta över Kreativum.

– Vi har haft ingående samtal med AAK, Södra och Volvo. I en utredning har man också intervjuat företag och de säger att det är viktigt att Kreativum finns kvar. De säger at Kreativum gör att intresset för teknik ökar.

Enligt det fattade beslutet köper det kommunala moderbolaget Stadsvapnet aktierna i Kreativum av föreningen Kreativt och tekniskt forum Blekinge. Summan är totalt 820 kronor. Därefter skjuter Stadsvapnet till fem miljoner kronor i ett aktieägartillskott när en ny ideell förening bildas för att driva Kreativum.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Pengarna ska användas för att kunna satsa och sätta fart på verksamheten. Det här handlar inte om skattepengar, utan vi tar det ur våra bolag, förklarar Per-Ola Mattsson.

När köpet gått igenom är ska en ideell förening bildas. Föreningen kommer att äga bolaget Kreativum. Tanken är att man ska hitta andra offentliga aktörer som kan vara med i den ideella förenings styrelse. I bolagsstyrelsen är ambitioner att få in representanter för näringslivet.

Beslutet har föregåtts av samtal med Kreativum och dess ägare om hur man ska kunna säkerställa en utveckling av verksamheten. Under många år har Kreativum haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Per-Ola Mattsson säger att förhoppningen är att man nu ska kunna satsa på utveckling av verksamheten.

Det är kommunfullmäktige som formellt fattar beslutet i samband med nästa sammanträde.