Konditori Christins bästa julkakor

Redan när Therese Björklund tog över Konditori Christin tillsammans med sin mamma Gudrun för fem år sedan, introducerade hon mycket raw fika.
Här delar hon och hennes medarbetare med sig av några av sina bästa julkakor.
Fredrik Larsson är den glade bagaren på konditori Christin.
Foto: Bo Åkesson

När Mera hälsar på i slutet av november går redan förberedelserna inför första advent på högtryck.

– Nu fyller vi frysarna, säger Therese Björklund. Det är då vi börjar med alla julkakor på riktigt, men också semlorna. De är jättepopulära.

Först är det lätt att tro att man hört fel. Semlor till första advent?

– Ja vissa blir irriterade men de allra flesta blir glada för vi säljer ett hundratal just den dagen säger hon och ler stort.

images6 bilder
enlarge

Av julbaket är det absolut klenäter och mandelmusslor som säljer bäst.

– Det är kanske sånt man inte riktigt bakar själv, spekulerar hon.

Rawfood har hon själv alltid varit intresserad av, och när hon testade sålde de slut med en gång.

– Vi provar nytt med jämna mellanrum och det säljer jättemycket, säger Therese Björklund. Jag vill att alla ska kunna äta någonting när man kommer hit och fikar.

Det gör att de också är noga med att skriva ut alla ingredienser. Även om hon helst inte vill dela med sig av exakta recept på rawfoodkakorna så får vi allt du behöver för att baka dammsugare med pepparkakssmak, och en hel del bra tips.

– Vill man prova att baka mer hälsosamt kan man byta ut ingredienser i sådant som inte ska bakas. Smör kan bli kokosolja, och istället för socker kan man använda yaconpulver eller yaconsirap.

Yacon är ett naturligt sötningsmedel som även är bra för diabetiker då det enligt Therese Björklund inte höjer blodsockret på samma sätt som vanligt socker.

Och vill man inte ha rawfood finns det ändå bra tips som konditori Christins proffs delar med sig av.

– Man kan också försöka byta några ingredienser till ekologiskt och byta dåliga kalorier mot bra kalorier. Och att använda riktigt svenskt smör i det man bakar. Det gör stor skillnad för smaken, säger Therese Björklund.

Bagaren Fredrik Larssons bästa tips för vetedegar är att ge degen lite mer uppmärksamhet.

– De flesta knådar för lite, säger han. Man kan ha lite kallare vätska och sedan hellre knåda upp degen till 28 grader, där är den perfekt. Och försök att låta degen vila ordentligt emellan bearbetningarna.

Konditori Christin bjuder på följande recept:

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet