Miljoner satsas för att ta bort gamla synder

Ett av de förorenade områdena i kommunen med högst riskklass ska nu saneras. Det handlar om Hunnemara grusgrop.
Föroreningarna finns vid östra infarten.
Foto: Karlshamns kommun

Hunnemara grusgrop ligger intill det nya bostadsområdet Östra Skogsborg. Vid en inventering som gjorts tidigare kunde man konstatera att det fanns höga halter av föroreningar i marken.

På platsen har det tidigare legat en kommunal deponi samt ett skrotupplag. Området omfattar en yta på ungefär 2 000 kvadratmeter och eftersom det ligger i anslutning till ett bostadsområde är bedömningen att en sanering behövs för att förhindra att människor och miljö tar skada av de ämnen som finns i marken. Det handlar bland annat om tungmetaller och petroleumprodukter.

Efter flera års utredning avsätts nu 3,7 miljoner kronor för att gräva bort de förorenade massorna. Efter saneringen är området tänkt att bli naturmark. Förslaget från kommunen är att inte återfylla hela området.

– Att helt återfylla med jungfruliga massor är dyrt och tidskrävande, skriver kommunens projektkontor.

På andra sidan vägen finns den gamla Hunnermaradeponin. Även vad gäller den har det gjorts utredningar. Där lär det dock inte bli aktuellt med att gräva bort förorenade massor, utan man har istället talat om en så kallad sluttäckning. Det innebär att man kapslar in den gamla deponin och låter det gamla avfallet ligga kvar.

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.