Nu säljer kommunen travbanan

För två år sedan köpte Karlshamns kommun travbanan i Tostarp för cirka åtta miljoner kronor. Nu är det dags för anläggningen att få en ny ägare när området läggs ut till försäljning.
Nu läggs travanläggning ut till försäljning igen.
Foto: Bo Åkesson

I december 2017 köpte Karlshamns kommun travbanan och de byggnader som finns där. Målet var att kunna fortsätta satsa på travsporten och säkra att området kunde fortsätta att användas.

– Tanken var inte egentligen att kommunen skulle köpa fastigheten då, men det blev så för att säkra verksamheten vid travbanan, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Prislappen landade på dryga åtta miljoner kronor.

Nu har kommunstyrelsen dock beslutat att det är dags för hela anläggningen att lämna kommunens ägo. Man konstaterar att byggnaderna som finns runt travbanan är i varierande skick och att det krävs investeringar framöver för att kunna behålla dem.

I dag bedriver Karlshamns travsällskap och Karlshamns Brukshundsklubb verksamhet vid travbanan och fastighetsinnehavet är inte något som är lagstadgad för kommunen, i stället handlar det om ett frivilligt åtagande.

– Det finns intressenter där som vill utveckla travet, så vi kör igång en försäljningsprocess för Tostarp 3:2, säger Per-Ola Mattsson.

Exakt vilka intressenterna är kan han inte gå in i just nu.

En sak är säker och det är att kommunen i dagsläget går back på att äga travbanan. Förra året var intäkterna på fastigheten 152 000 kronor och kostnaderna 1 119 000 kronor. Uppskattningsvis räknar kommunen med intäkter på runt 200 000 kronor i år och att det kommer krävas upprustning av uppvärmningen i vissa lokaler. En försäljning av fastigheten skulle ge minskade driftskostnader om cirka 950 000 kronor per år samt den engångssumma som köpeskillingen utgör.

Kommer ni att kunna få tillbaka de åtta miljoner som ni la för två år sedan?

– Det kan vi nog inte räkna med, säger Per-Ola Mattsson.

Läs mer

Ledare

Parlamentariskt undantagstillstånd

Skrivningen i Januariavtalet att hålla Vänsterpartiet borta från inflytande har visat sig vara en illusion.

Nyheter

Manhammar kritiserar Löfven i asylfrågan

Efterlyser en mer nyanserad migrationsdebatt.

Karlskrona

Första kvinnliga marinchefen på plats i Karlskrona

Chefsbyte när Marinstridsdagarna är igång.

Familj

Nadja Sunesson och Daniel Johansson

Nadja Sunesson och Daniel Johansson i Karlskrona fick den 3 December en dotter, Astrid, som vägde 5180 g och var 52 cm. Syskon: Signe.

Karlskrona

Ett steg närmare sin dröm - att en dag sjösätta en egengjord Blekingeeka

”Något som jag inte har hittat hemma i Tyskland.”

Karlskrona

Då börjar nya kulturhuset byggas

”Det är verkligen en milstolpe i arbetet med kulturhuset som startade för 14 år sedan.”