Ny hjärtstartare på plats i Asarum

Antalet hjärtstartare runt om i kommunen ökar ständigt. Nu har en av de livräddande maskinerna monterats vid Asarums fritidsgård.
Ingrid Persson, ledamot i föreningen HjärtLung, tycker det är bra med hjärtstartare vid Asarums Fritidsgård med tanke på att lokalerna är flitigt använda av såväl föreningar som privatpersoner.
Foto: Kriztina Andersson/Karlshamns kommun

I skrivande stund har kommunen 38 hjärtstartare. De finns antingen i eller i närheten av publika platser där många personer tenderar att röra sig. Bland annat finns det hjärtstartare på Rådhuset i anslutning till torget, i Bellevueparken, på Väggabadet och idrottsplatsen och längs med Strandpromenaden.

Karlshamns är den kommun i Blekinge där det finns flest hjärtstartare i offentlig miljöer som är tillgängliga dygnet runt. Utbyggnaden har skett successivt och den senaste platsen där en maskin har satts upp är Asarums fritidsgård.

– Just att det har kommit upp en hjärtstartare här vid Asarums fritidsgård är jättebra. Det pågår mycket aktivitet och det är många som använder lokalerna och vistas i området här omkring, säger Ingrid Persson, ledamot i förening HjärtLung i Karlshamn och i Blekinge i ett pressmeddelande.

Föreningen bidrar med kunskap när det ska placeras ut en ny hjärtstartare så att den hamnar på en plats där den kan göra så stor nytta som möjligt.

Utöver de hjärtstartare som kommunen har satt upp finns det många som har placerats ut av privata företag och organisationer, de är dock inte alltid lika lättillgängliga för allmänheten. På https://www.hjartstartarregistret.se/ finns en karta med alla maskiner som är registrerade.

– Jag vill uppmana företag, organisationer och verksamheter som äger hjärtstartare att gå in och registrera den på Sveriges Hjärtstartarregisters webbsida, säger Peter Larsson, föreningskonsulent i Karlshamns kommun.

Hjärtstartarna är utformade så att vem som helst ska kunna använda dem utan någon utbildning. Att använda en hjärtstartare ökar överlevnadschansen stort för någon som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Fakta:

Hjärtstartare

En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att utlösa strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en hjärtstartare till någon som inte har hjärtstopp.
Det är enkelt och säkert att använda en hjärtstartare. Alla får använda en hjärtstartare om det skulle behövas för att rädda liv, även om man saknar utbildning.
Källa: Hjärtstartarregistret

Läs mer

Insändare

Insändare: ”När ska RFSL ställas mot väggen”?

”RFSL har ju länge gått under den kritiska radarn i landet”.

Nyheter

Riksdagskvinna ut i länet - ska träffa småföretagare

”Småföretagen står för en tredjedel av de kommunala skatteintäkterna”.

Insändare

32 miljoner till skrytbygge är fel och orättvist

Svar till Per-Ola Mattsson (S), Mats Dahlbom (C) och Charlott Lorentzen (MP).

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talet i Blekinge

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet