1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Politiker ut – företagare in

Antalet politiker blir färre i de lokala bolagsstyrelserna.
Nu är det istället näringslivet som tar plats.
För Kreativums ska resultatet gå att mäta i ökade besökssiffror.
Ny styrelse på Kreativum som består av: Magnus Gärdebring (M), Oliver Lundgren, vd på Karlshamnföretaget Skolon, Ingela Håkansson, Techtank, Emma Berglund, projektchef på NCC Infrastructure i Karlskrona, vice ordförande Charlott Lorentzen (MP), Stefan Sandberg platschef på Södra Cell, Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo Cars i Olofström, ordförande Per-Ola Mattsson (S) samt Björn Tenland Nurhadi (SD) som inte kunde vara med vid fototillfället. I mitten syns Kreativums vd Mathias Roos.
Foto: Johan Hultgren

För första gången i Karlshamns historia har politiker börjat lämna plats i de kommunala bolagens styrelser. Vissa av stolarna fylls istället med personer från det lokala näringslivet.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) är tanken att få in nya idéer och ett nytt tänk runt hur bolagen drivs.

Just nu är två nya styrelser på gång, en för Karlshamnsfastigheter och en för Kreativum. Under måndagen presenterades den tilltänkta styrelsen för Kreativum.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Den nya styrelsen består till majoritet av personer från näringslivet. Styrelsen ser ut som följer:

Per-Ola Mattsson (S), ordförande, Charlott Lorentzen (MP), vice ordförande ledamöterna Magnus Gärdebring (M), Björn Tenland Nurhadi (SD), Stefan Sandberg platschef på Södra Cell, Ingela Håkansson, Techtank, Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo Cars i Olofström, Emma Berglund, projektchef på NCC Infrastructure i Karlskrona samt Oliver Lundgren, vd på Karlshamnföretaget Skolon.

Ledamöterna säger att de ser fram emot sina styrelseuppdrag och samtliga delar bilden av att Kreativum är ett viktigt steg i arbetet med att förse marknaden med kompetent personal.

– Kompetensförsörjningen är en utmaning och Kreativum ser vi som ett viktigt redskap för att skapa ett intresse för tekniska yrken. Om vi kan vara med och bidra så gör vi det. Att ställa upp som ledamot var en självklarhet, säger Stefan Sandberg.

Det var faktiskt mycket tack vare näringslivet som Kreativum kunde räddas när ekonomin var körd i botten för ett par år sedan. Kommunen gick in och räddade verksamheten eftersom så många företag och organisationer såg ett värde i de utbildningar och aktiviteter som arrangeras där, berättar Per-Ola Mattsson.

Mathias Roos, vd på Kreativum, är nöjd med sammansättningen av styrelsen.

– Jag ser fram emot att jobba med en styrelse som både delar våra visioner och ställer krav och vill se resultat.

Ett mål är att öka antalet besökare från dagens cirka 60 000 till 75 000, liksom att skapa fler utställningar.

Han berättar att flera satsningar redan är på gång för Kreativum, bland annat möjligheten att öppna upp ytterligare ett våningsplan och med det öka antalet utställningar och besökskapaciteten. I höst öppnas dessutom en helt ny rymdutställning som ersätter en äldre.

Styrelsen som presenterades under måndagen ska väljas av kommunfullmäktige under sammanträdet den 23 september. Samtidigt väljs Karlshamnsfastigheters styrelse.