1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här kan det bli en ny stor återvinningscentral

En tomt i Asarum kan bli platsen för en stor ny återvinningscentral. Nu söks ett förhandsbesked.
– Det är ett sätt att testa om det alls är möjligt att bygga där, säger byggprojektledaren William Lavesson.
Foto: Karlshamns kommun

Karlshamns kommun har sökt förhandsbesked för en återvinningscentral på cirka 25 000 kvadratmeter, det motsvarar cirka fyra och en halv fotbollsplan.

Enligt William Lavesson, byggprojektledare på Karlshamns kommun, har ett bygglov nu lämnats in för att bereda marken för ett eventuellt bygge framöver.

– Genom att göra en skarp ansökan nu får vi veta om det alls är möjligt att bygga återvinningsstationen på den platsen. Vi får in yttranden från grannar, om miljön tillåter det och så vidare. Om cirka tio veckor får vi svar på om det är möjligt, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Johan Ekelund är insamlingsansvarig på Västblekinge miljö AB. Han berättar att syftet med den ny återvinningscentralen är att ersätta den befintliga i Tubba.

– Den återvinningscentralen är inte längre tidsenlig och vi vill hitta en plats för en helt ny central, säger han.

Den gamla centralen är både för liten och för omodern vad det gäller arbetsmiljön.

En ny återvinningscentral ska ha plats för 25-30 containrar för olika avfallsfraktioner. Det ska finnas en byggnad för att hantera farligt avfall, second hand, elavfall och kontor med personalutrymme. Man ska även kunna ta emot trädgårdsavfall och ha plats för cirka 20 parkeringsplatser. Helst vill man även ha en dagvattendamm för hantering av dagvatten.

Trädgårdsavfallet är en viktig aspekt som skiljer sig mot dagens återvinningscentral vid Tubba. Johan Ekelund säger att ambitionen är att kunna ta emot trädgårdsavfallet och hantera det på plats. I dag måste det köras i väg till Mörrum, vilket kräver onödigt många maskintimmar.

Platsen i fråga är tomten Tostarp 3:9, som ligger i närheten av travbanan i Asarum. Marken ägs av Karlshamns kommun och är på totalt 60 000 kvadratmeter. Man tittar även på en plats i Stilleryd.

Någon färdig tidsram för när en ny central kan stå klar finns det inte i dagsläget.

– Helst hade vi flyttat redan i morgon, men det blir först när den nya återvinningscentralen finns på plats, säger Johan Ekelund.