Arenakritik: Saneringsavtal skrevs under felaktigt

Ett avtal om saneringen mellan Karlskrona kommun och Brinova skrevs under felaktigt enligt en ny revisionsrapport.
Underskriften från förvaltningschefen betydde att kommunen inte kunde avbryta projektet – ett beslut som politikerna borde tagit – enligt revisorerna.

”Det är enligt vår bedömning kommunstyrelsen som äger rätten att besluta om eventuella förändringar i avtalen”, skriver revisorerna i en granskning om Karlskrona kommuns investeringar.

Revisorerna har gjort ett stickprov i sin granskning kring hanteringen av den nya eventarena som Brinova ska bygga och kommunen ska hyra för 300 miljoner kronor över 25 år.

Politikerna beslutade innan upphandlingen av arenabygget att kommunen skulle betala saneringen av området – som var en osäker kostnad.

Karlskrona kommun hade lagt undan 15 miljoner kronor till saneringen och skulle kostnaden överstiga det beloppet hade kommunen möjlighet att avbryta projektet – inte en skyldighet.

Den 7 mars 2017 skickade Brinova in en offert till kommunen att saneringen skulle kosta 14,8 miljoner kronor.

Den 3 april 2017 skrev drift– och serviceförvaltningens chef Per Jonsson under ett helt nytt tilläggsavtal med Brinova – en underskrift som revisorerna ifrågasätter i sin rapport.

Det nya avtalet betydde att Brinova står för fem miljoner kronor av saneringen.

Saneringskostnaden beräknas bli 28 miljoner kronor och slutnotan för kommunen blir 23 miljoner kronor med tanke på att Brinova står för fem miljoner.

I samband med det nya tilläggsavtalet så hade kommunen inte längre möjligheten att avbryta projektet och om kostnaden var över 15 miljoner kronor.

Drift– och serviceförvaltningens chef hade mandat att teckna avtalen med Brinova – men revisorerna menar att frågan om förändringarna i tilläggsavtalet borde politikerna ta beslut om istället för förvaltningen.

"Denna delegation omfattar i vår mening ej sådana avtal som förändrar förutsättningarna för fastighetsöverlåtelse. Det är enligt vår bedömning kommunstyrelsen som äger rätten att besluta om eventuella förändringar i avtalen”, skriver revisorerna.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Karlskrona

Så ska campus förvandlas – ”Största projektet någonsin”

”Det blir ett välkommet tillskott”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet