Arkitekter i uppror mot Karlskronas nya kulturhus

För knappt en vecka sedan presenterades vinnaren i arkitekttävlingen kring hur Karlskronas nya kulturhus ska se ut.
De olika alternativen föll inte alla i smaken och nu har ett nytt tidlöst förslag presenterats.
Arkitekten Bengt Hellborg har ritat ett nytt, mer tidlöst alternativ till det nya kulturhuset vid Stortorget i Karlskrona.

Folkrörelsen Arkitekturupproret tycker att det vinnande förslaget är bristfälligt och att ”enbart utseendemässigt likartade förslag i modernistisk stil” deltog i arkitekttävlingen.

”Stortorget är en del av världsarvet och ska leva upp till internationella förväntningar samtidigt som det fungerar som karlskronabornas offentliga vardagsrum. Enligt Karlskrona kommun ska utvecklingen av Stortorgets miljö ske på ett sådant sätt att den uppfyller båda dessa syften. Arkitekturupproret menar därför att ny bebyggelse bör anpassa sig till och underordna sig platsens karaktär”, skriver man på sin hemsida.

Arkitekturupproret menar att det nya kulturhuset ska samsas med flera historiska byggnader som Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och Rådhuset och inte tar hänsyn till platsens unika karaktär.

”Det vinnande tävlingsförslaget är bristfälligt så tillvida att det inte visar någon hänsyn till omkringliggande bebyggelse. Förslaget har också väckt blandade reaktioner. Många är positiva till ny bebyggelse då detta kan skapa mera liv och rörelse på platsen, men tveksamma till den föreslagna utformningen som man menar inte passar in i stadsbilden”, skriver man vidare.

Arkitekt Bengt Hellborg har nu ritat ett upproriskt alternativ i klassisk stil som ska vara ”en tidslös och estetiskt hållbar byggnad” och stämma med vad som en gång i tiden stått vid torget.

Så här ser det vinnande förslaget i arkitekttävlingen ut.
Foto: Illustration: MIR
Det nya kulturhuset ska samsas med flera historiska byggnader kring Stortorget.
Foto: Illustration: MIR

Läs mer

Ledare

Är vi dömda till evig distansering?

Det är till och med så att man reagerar med förskräckelse och obehag när man ser några på teve som står för tätt eller kramas. De får ju inte.

Ronneby

Folkfest hotas av nya regler

"Ingen kommer att kunna pilka sill”.

Ronneby

Krogtillsyn: Ingen tvål på personaltoan

Flera hygienbrister på Ronnebyrestaurang.

Karlskrona

Digital fälla ska bekämpa kackerlackor

”Alldeles för vanligt med kackerlackor mot bakgrund av vilka problem de skapar”

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor