Arkitekter i uppror mot Karlskronas nya kulturhus

För knappt en vecka sedan presenterades vinnaren i arkitekttävlingen kring hur Karlskronas nya kulturhus ska se ut.
De olika alternativen föll inte alla i smaken och nu har ett nytt tidlöst förslag presenterats.
Arkitekten Bengt Hellborg har ritat ett nytt, mer tidlöst alternativ till det nya kulturhuset vid Stortorget i Karlskrona.

Folkrörelsen Arkitekturupproret tycker att det vinnande förslaget är bristfälligt och att ”enbart utseendemässigt likartade förslag i modernistisk stil” deltog i arkitekttävlingen.

”Stortorget är en del av världsarvet och ska leva upp till internationella förväntningar samtidigt som det fungerar som karlskronabornas offentliga vardagsrum. Enligt Karlskrona kommun ska utvecklingen av Stortorgets miljö ske på ett sådant sätt att den uppfyller båda dessa syften. Arkitekturupproret menar därför att ny bebyggelse bör anpassa sig till och underordna sig platsens karaktär”, skriver man på sin hemsida.

Arkitekturupproret menar att det nya kulturhuset ska samsas med flera historiska byggnader som Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och Rådhuset och inte tar hänsyn till platsens unika karaktär.

”Det vinnande tävlingsförslaget är bristfälligt så tillvida att det inte visar någon hänsyn till omkringliggande bebyggelse. Förslaget har också väckt blandade reaktioner. Många är positiva till ny bebyggelse då detta kan skapa mera liv och rörelse på platsen, men tveksamma till den föreslagna utformningen som man menar inte passar in i stadsbilden”, skriver man vidare.

Arkitekt Bengt Hellborg har nu ritat ett upproriskt alternativ i klassisk stil som ska vara ”en tidslös och estetiskt hållbar byggnad” och stämma med vad som en gång i tiden stått vid torget.

Så här ser det vinnande förslaget i arkitekttävlingen ut.
Foto: Illustration: MIR
Det nya kulturhuset ska samsas med flera historiska byggnader kring Stortorget.
Foto: Illustration: MIR

Läs mer

SPORTQUIZ

Flo-Jo, Beamon och Lewis – har du koll på rekorden?

I världsrekordtider som dessa med svensk-amerikanen Armand Duplantis i centrum så passar vi på att kolla dina världsrekordkunskaper inom friidrotten.

KYRKOKRISEN I KARLSKRONA

”Jag tänker stanna kvar och reda upp det här”

Gertie Olsson efter hårda kritiken: ”Jag tänker inte avgå som kyrkorådets ordförande. Jag stannar för att reda upp det här.”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet