Båtklubbar tar krafttag mot stölder

Stölderna av båtmotorer har ökat. I brist på stöd från annat håll tar nu båtklubbarna på Långö ett eget krafttag för att försöka stoppa tjuvarna.
Lars Franzén, vice ordförande i Pantarholmens båtklubb på Långö där stölderna av båtmotorer har ökat.
Foto: Mattias Mattisson

I lördags var årets stora båtupptagardag, då det var dags att plocka upp båten för säsongen. För Pantarholmens båtklubb på Långö i Karlskrona innebär det också att stöldsäsongen nu har inletts.

– Eftersom vi inte har några sommaraktiviteter är det under vinterhalvåret som vi får problem, säger Lars Franzén, klubbens vice ordförande.

Han berättar att stölderna av båtmotorer, framför allt utombordsmotorer, har eskalerat under de senaste åren, liksom oron hos medlemmarna.

– För två vintrar sedan försvann fyra motorer vid ett och samma tillfälle och jag vet också att jolleklubben här på Långö blev av med tre–fyra motorer i vintras. Så det är den trenden vi har sett.

Han har själv drabbats och fått betala 40 000 kronor ur egen ficka för att ersätta den stulna båtmotorn.

Det är framför allt utombordsmotorer som stjäls.
Foto: Mattias Mattisson

Eftersom marken för uppläggningsplatserna arrenderas av kommunen är det inte möjligt att stängsla in området.

Genom Båtsam, som är en samarbetsorganisation för båtklubbarna i Karlskrona, har problemet med stölderna diskuteras med kommunen.

– Hittills har vi inte haft någon framgång i det arbetet. Man hänvisar till att det inte finns någon ekonomi, säger Lars Franzén.

– Vi förstår att det inte går att sätta upp belysning hos alla båtklubbar, men på något sätt borde man kan kunna öka stödet och förutsättningarna, menar han.

Pantarholmens båtklubb har runt 100 medlemmar.
Foto: Mattias Mattisson

Nu har i alla fall de tre båtklubbarna som är belägna på Långö – Pantarholmens båtklubb, Karlskrona jolleklubb och Kajakklubben Eskimå – börjat samarbeta för att öka säkerheten. Ett avtal har tecknats med ett säkerhetsföretag om rutinmässig bevakning. Det finns också planer på att börja använda appen Coboats för snabb kommunikation mellan båtklubbar och båtägare.

– Ser man något misstänkt kan man genom den uppmana andra att hålla ögonen öppna.

Pantarholmens båtklubb har också själv satt upp belysning för att försvåra för tjuvarna. En lampmast vid infarten förra vintern, och ytterligare en vid klubbhuset för bara några dagar sedan.

– Det är svårt att säga om det kommer att hjälpa, men vi måste göra något och vill tro att det ger resultat, säger Lars Franzén.

Lars Franzén har själv blivit bestulen på en båtmotor.
Foto: Mattias Mattisson

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet