1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Blekinge kan få ett nytt fängelse – ”Goda förutsättningar”

Karlskrona kommun har anmält sitt intresse att de vill se ett nytt fängelse i kommunen.
Det rapporterar P4 Blekinge.

– Vi har mycket statlig verksamhet redan idag, och vi har goda förutsättningar för att fler ska kunna flytta hit, och skapa nya arbetstillfällen, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Kriminalvården ska bygga ett nytt fängelse som kan skapa uppemot 250 nya jobb.

13 kommuner i Sverige har nu visat sitt intresse att de är intresserade av satsningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Enligt Kriminalvården är deras huvudspår att bygga i Skåne.

– I Skåne och södra Sverige har många fängelser i den här säkerhetsklassen avvecklats som vi funderar på att etablera i en ny tappning, säger Victoria Rydholm, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet, till P4 Blekinge.

De kommuner som har anmält sitt intresse är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina, Ånge och Luleå.

Från början var Kriminalvårdens plan att bygga en klass två-anstalt i skånska Svedala – men det röstade invånarna nej till i en folkomröstning.

Folkomröstningen i Svedala genomfördes efter att 2 300 namnunderskrifter samlats in av motståndare till fängelset. Fler än 7 000 röstade nej och strax under 3 000 personer röstade ja. Bland motståndarna fanns det många som ansåg att en anstalt skulle göra Svedala otryggt.