Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekinge museum hyllar demokratin

Landshövding greve Wachtmeister hade 100 röster, änkefrun hade 20 röster, men hamnarbetarna hade inga alls. Blekinge museum spårar länets och Sveriges demokratiska process i en ny utställning, från 1800-talets slut och framåt.
Karlskrona • Publicerad 5 mars 2020
Ola Palmgren läser ur en röstlängd från 1877.
Ola Palmgren läser ur en röstlängd från 1877.Foto: Oskar Sandström

Vandringsutställningen Fira demokratin gör ett depåstopp på Blekinge museum under två månader, med start söndag den 8 mars.

– Många tror kanske att demokratin kommer med soluppgången, men den måste vårdas och är inget som kommer automatiskt, säger Susanne Ström, Blekinge museum.

Annons

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om allmän och lika rösträtt. Det jubileet firas mellan 2019 och 2021, bland annat genom den ambulerande utställningen. Blekinge museum lyfter fram demokratins förkämpar och hur demokratin växte fram i länet.

– Vi har en lokal del av utställningen som vi gjort i samarbete med flera, som hembygdsföreningar, Karlshamns museum och Lottakåren, berättar museipedagog Ola Palmgren.

Under slutet av 1800-talet så såg rösträtten radikalt annorlunda ut. Då hade människor rösträtt utifrån hur mycket de betalade i skatt. Ola Palmgren läser innantill i en karlskronitisk röstlängd från 1877.

– Landshövdingen greve Wachtmeister hade hundra röster, och det hade handelsmannen Törn också. Företagen hade också röster, för de betalade ju också skatt.

Fler av rösträttskämparna i länet var engagerade i föreningslivet, som nykterhetsrörelsen och idrottsförbund.

– I en förening har alla en röst, men när vi lämnar föreningsrummet så har de inte det. De hade lärt sig föreningsdemokratin och förde med sig den in i rösträttskampen, säger Ola Palmgren.

Ransoneringsdemonstrationer i hela länet under första världskriget delar rum med marinlottornas kamp för lika rättigheter inom försvarsmakten. Kulmen är 1921 med allmän och lika rösträtt.

Ransoneringskort från första världskriget.
Ransoneringskort från första världskriget.Foto: Oskar Sandström

– Men människor i fängelse och personer med funktionshinder hade fortfarande inte rösträtt, men det kom med fler förbättringar under 1900-talet.

Fakta

Fira demokratin - en vandringsutställning från Sveriges riksdag

Blekinge museum 8/3-3/5. Invigs 8 mars av riksdagens tredje vice talman Kerstin Lundgren.

Oskar Sandström
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons