1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De demonstrerar för fred åt kurderna

Under lördagen gick ett demonstrationståg genom Karlskrona centrum. Kurdiska demokratiska föreningen tillsammans med SSU Blekinge manifesterade för fred och demokrati i Rojava.
Zahwan Mohamed, Said Hassan, Ato Dakheel och Rachid Racho
Foto: Johanna Spogardh

Turkiets attack mot kurder i Syrien och området Rojava har upprört medlemmarna i den Kurdiska demokratiska föreningen i Karlskrona. För att uppmärksamma frågan och tydligt protestera mot det som sker anordnade man alltså en demonstration på Stortorget under lördagen.

– Vi vill ha stopp på kriget. Det är fruktansvärt att Turkiet använder kemiska vapen mot kurdiska städer. Vi hoppas att Sverige ska ta frågan vidare till EU och FN så att det kan bli ett stopp på attackerna i Rojava, säger ordföranden Ato Dakheel.

Han kommer själv från den Irakiska delen av Kurdistan men mannen som står bredvid med en kurdisk flagga i handen, Rachid Racho, är från området och har kvar sina syskon där.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi vill ha tillbaka demokratin i Kurdistan och hoppas få hjälp med det, säger han.

images3 bilder
enlarge

Vid lördagens demonstration fanns också representanter från SSU Blekinge på plats.

– Vi vill visa var vi står i frågan. Vi kan inte acceptera att länder tar sig frihet att kriga mot oskyldiga människor. Det är etnisk rensning som sker och det accepterar vi inte, säger Lucija Johansson.

– Folk måste få veta vad som sker och Sverige måste visa var vi står i frågan, säger Selma Kinaoui som är ordförande för SSU i Karlskrona.

Fakta:

Turkiet och kemvapen

Turkiet anklagas för att ha använt kemvapen mot kurderna under sin offensiv in i nordöstra Syrien. Brännskador som en del offer vårdas för ser ut att komma från vit fosfor, enligt experter. Nu utreder FN:s kemvapeninspektion och andra organisationer händelsen. Turkiet förnekar att de har använt kemvapen eller att de har några sådana i sin arsenal.