1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Döms för bedrägeri – folk satsade pengar på ”HVB-hem”

55-åringen påstod att han både drev och skulle starta HVB-hem, och ville ha folk som satsade pengar i hans verksamhet.
Lockelsen? Tjäna uppemot 30 000 kronor per dag.
Men allt var bara ett påhitt – nu döms mannen till villkorlig dom och dagsböter för tre fall av bedrägeri.
En 55-årig man döms efter att han lurat folk på drygt 82 000 kronor – som man satsat i hans påhittade ”HVB-verksamhet”.
Foto: Thomas Törnqvist

Den nu dömde mannen hade talets gåva, han lyckades övertyga fyra personer att satsa olika stora summor pengar i en verksamhet som inte existerade.

55-åringen sade att han ville satsa på ett blivande HVB-hem, och till andra påstod mannen att han redan drev ett sådant och behövde ekonomisk hjälp, med lovad hög avkastning.

Totalt lurade mannen till sig drygt 82 000 kronor vid olika möten med personer mellan oktober 2014 och juli 2016.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Under tisdagen kom domen mot 55-åringen som nu döms för tre fall av bedrägeri. Straffet blir villkorlig dom, dagsböter på totalt 15 000 kronor samt att betala ett skadestånd till två av de lurade personerna på 30 000- respektive 25 000 kronor.

Till en av de drabbade hade han redan betalt tillbaka de 14 000 kronor som han lyckades sno åt sig via falska förespeglingar.

Tingsrätten konstaterar vidare i sin dom att mannen varken är socionom, psykolog eller läkare som han påstod sig vara, men däremot har han jobbat på olika HVB-hem i länet.

Rätten väljer villkorlig dom, i stället för fängelse under ett år, då man anser det finns förmildrande omständigheter. 55-åringen lever i dag under ordnade förhållanden med ett arbete och ingen missbruksproblematik.

Blekinge tingsrätt anser även att ”det numera saknas särskild anledning att befara att ”NN” kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.