1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett fartyg kommer lastat – med 300 år gammal kanon

Att försvarsmaktens dykeri- och ubåtsräddningsfartyg HMS Belos har kanoner ombord hör inte till vanligheterna, men den senaste tiden har varit ett undantag.
På fredagen visade man upp den 1600-talskanon som man varit med och bärgat från regalskeppet Kronan.
Johan, Andreas och Perhenrik i besättningen på HMS Belos tittar närmare på den 1600-talskanon som man har varit med och bärgat.
Foto: Mattias Mattisson

Belos och dess besättning har bistått vid de arkeologiska undersökningarna på regalskeppet Kronans vrakplats vid Ölands södra udde och på fredagsmorgonen förtöjde fartyget i örlogshamnen i Karlskrona med en 1600-talskanon i lasten.

Sommarens marinarkeologiska undersökningar vid vraket av Kronan har kretsat kring de tre kvarvarande bronskanonerna. I samarbete med Kalmar läns museum har Försvarsmakten frilagt och bärgat en kanon, och planerat och förberett för bärgningen av de övriga två.

– Det här ger chansen att öva skarpt och dyka på riktiga objekt. Det har gett ett stort mervärde och bättre erfarenhet hade vi inte kunnat få. Det känns bra att kunna bidra kulturellt och det här är någonting som vi alla tjänar på, säger fartygschefen Torbjörn.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Lars Einarsson, marinarkeolog och projektledare på Kalmar läns museum, visar upp den gamla kanonen som bärgats från regalskeppet Kronans vrakplats.
Foto: Mattias Mattisson
Bakänden på kanonen, som stuckit upp ur bottnen, är den mest anfrätta delen.
Foto: Mattias Mattisson
HMS Belos har bärgat en av regalskeppet Kronans kanoner, som i framtiden ska ställas ut i Kalmar.
Foto: Mattias Mattisson

En nästan 1 300 kilo tung kanon har nu bärgats och transporterats med HMS Belos till Karlskrona.

– Jämfört med de två andra kanonerna så är det en ganska liten pjäs, en 24-pundskanon på tre meter och uppskattningsvis 1 275 kilo. Den har ingått i skeppets arbetsartilleri och har varit relativt lätt att hantera, säger Lars Einarsson, marinarkeolog och projektledare på Kalmar läns museum.

Kanonen är en så kallad Vasakanon och har ingått i en serie om 86 kanoner som använts ombord på bland annat regalskeppet Vasa. Tio av dem var placerade ombord på Kronan.

Under tre dagar har dykare från HMS Belos grävt fram och hissat upp kanonen på drygt 26 meters djup. Pjäsen har stått vertikalt, nedsjunken i havsbottnen.

– Den är väldigt fin och har inte påverkats så mycket av sin omgivning. Det är främst bakänden, som har stuckit upp ur bottnen, som har varit mest utsatt och är anfrätt och ärgad, säger Lars Einarsson.

HMS Belos dykare i arbete vid bärgningen av kanonen.
Foto: Andreas Sannerman
Dykarna fick gräva fram kanonen, som stod vertikalt i bottnen.
Foto: Andreas Sannerman
Kanonen har varit rikt utsmyckad.
Foto: Mattias Mattisson

Maskinisten och dykaren Andreas är en av dem som har medverkat i bärgningen.

– Det är jättekul att kunna bidra och hjälpa till med att plocka upp det som vi i flottan en gång har tappat. Det gagnar också vetenskapen och har gett en hel del ny information. Men det krävs stora resurser för att få detta att fungera och det har varit långa dyk på två timmar, med 100 minuter på bottnen, säger han.

Projektledare Lars Einarsson är inne på samma linje.

– Museet och Försvarsmakten har parallella intressen och det är fantastiskt att vi kan kombinera dessa och samarbeta i det här projektet, säger han.

Kanonen ska nu transporteras till Kalmar läns museum, där den ska placeras i ett vattenbad för att urlaka saltrester. Pjäsen ska sedan lackas och ingå i utställningen om Kronan.

images10 bilder
enlarge
Belos bärgade kanon

Fakta:

Regalskeppet Kronan

• Sedan 1981 har årliga marinarkeologiska undersökningar av Kronan genomförts i Kalmar läns museums regi. Mer än 35 000 föremål har bärgats, däribland 44 bronskanoner.
• De sista kvarvarande pjäserna väntar nu på att återigen få se dagens ljus efter 343 år på Östersjöns botten.
• Kronan sjönk den 1 juni 1676 i ett sjöslag mellan den svenska och den förenade dansk-nederländska flottan. 800 av den 850 man starka besättningen omkom i slaget.