Fullt på landets häkten – ”Oerhört allvarligt”

Flera häkten runt om i landet är fullbelagda och polismyndigheten beskriver situationen som akut. Även i Karlskrona är det ett problem.
Polishuset i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson

– Häktena i både Kristianstad och Karlskrona är helt fulla med en beläggning på över 100 procent, säger Richard Boström, kriminalvårdschef verksamhetsområde Karlskrona och Kristianstad, till P4 Kristianstad.

Läget på svenska häkten beskrivs som akut. Polisen larmar om stor platsbrist och rikspolischefen har efter en besvärlig helg informerat Justitiedepartementet om situationen.

Polisens nationella operativa ledningsgrupp hade under måndagen ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som man måste vidta för att hantera situationen.

– Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, i ett pressmeddelande.

Det ökade trycket på anstaltsplatserna beskrivs som ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.

– Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Dessutom har antalet vapenbeslag ökat sedan 2015. Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling. Det är vi stolta över och det är tack vare alla våra medarbetare som sliter hårt varje dag. Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Häktet i Karlskrona har 23 platser, och är nu överfullt.

Läs mer

Ronneby

Ronnebypar åtalas efter uppgörelse

Högg i lägenhetsdörr – ”Ni ska dö i natt”.

Ronneby

Trafik: Vägbro avstängd i veckor

Så påverkar resor mellan Backaryd och Eringsboda.

Karlskrona

88 år senare - återskapar klassisk muckbild

Sjöstridsskolans elever: ”100 bullar kvar”.

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Ronneby

Tappade nästan var tionde resenär

Ronneby Airport nu nere på 2008 års nivåer: ”Ser inga tecken på en ökning”.

Ronneby

Förslag: Lägg VMA på digitala skyltar

Vill se information om skogsbränder och vattenbrist.