Hälften av alla skolbränder i Blekinge är anlagda

Nästan hälften av alla bränder på skolor i Blekinge under de senaste tio åren har varit anlagda, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
62 bränder har ägt rum på skolor och skolgårdar i Blekinge 2009–2018.
Foto: Pontus Lundahl/TT

62 bränder har ägt rum på skolor och skolgårdar i Blekinge under de senaste tio åren. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som Nyhetsbyrån siren har sammanställt.

Karlskrona toppar statistiken i Blekinge över antalet skolbränder sedan 2009. De senaste tio åren har 32 bränder rapporterats på skolor i kommunen. Knappt hälften av dem var anlagda.

Flest inrapporterade bränder i länet under 2018 – sex stycken – var det i Ronneby kommun, som innehar andraplatsen i länet med 17 anmälda bränder från 2009 till 2018.

Antalet skolbränder i Karlshamn var sju stycken under 2009–2018, fyra i Olofström och två Sölvesborg. I Olofström var tre av fyra bränder anlagda.

Nästan hälften av alla bränder på skolor i Blekinge under de senaste tio åren har varit anlagda.
Foto: Anna Norberg/Nyhetsbyrån Siren

Skolor sticker generellt ut i detta sammanhang, enligt brandingenjör Anders Lundberg på MSB.

– Jämfört med andra verksamheter är andelen avsiktliga bränder på skolor ovanligt stor, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Under 2018 inrapporterade räddningstjänsterna totalt 635 bränder på skolor och skolgårdar i landet, vilket är en liten minskning jämfört med föregående år. Flest bränder har ägt rum i Göteborg och Malmö, följt av Lund och Halmstad.

56 procent av bränderna i landet kategoriseras som avsiktliga.

– Varje brand är en risk, även om de flesta bränder är små. I och med att många elever och personal påverkas utgör också brandtillbuden en stor påfrestning för samhället i stort, säger Anders Lundberg.

Statistiken ger vid handen att antalet avsiktliga bränder ökat påtagligt under de senaste åren – något som rönte stor uppmärksamhet i media inte minst i fjol. Bilden blev dock ifrågasatt, och MSB:s statistiker betonar att ökningen inte är säkerställd.

Myndigheten började nämligen med nya inrapporteringsrutiner under 2016, och det går inte att slå fast om siffrorna återspeglar en verklig uppgång av antalet brandtillbud.

Fakta:

Bränder på skolor

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) registrerade 5 803 bränder på skolor under den aktuella perioden 2009–2018. 3 137 av dem var avsiktliga.
Statistiken gäller såväl bränder i skolbyggnader som bränder på skolgårdarna utanför byggnaderna. Bränder i den första kategorin är vanligast under dagtid, medan bränder utanför byggnaderna är klart vanligast under sen kvällstid och på helger.
En brand i skolbyggnad under perioden startade i de flesta fall med hjälp av en tändare eller tändsticka och antände först papper eller kartong. Ett toalettutrymme var den vanligaste startplatsen för branden.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Läs mer

Karlshamn

Lokalpolitikern har fått sjötomt

”Jag mäter vattenståndet i källaren numera.”

Ronneby

TV och bildspel: Rekordnivåer i Ronnebyån – läget kan förvärras

27 000 liter per sekund – mera vatten väntar.

Nyheter

Trafik: Nedfallna träd orsakade trafikstörningar

Flera vägar i länet drabbade

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet