Hem till byn nu och då

Härom dagen slog jag på teven och fastnade framför ett avsnitt av tv-serien Hem till byn. Det var första avsnittet i första säsongen från 1971.
Skådespelarna i Hem till byn.
Foto: NIKLAS LARSSON

Serien, skriven av Bengt Bratt, har uppmärksammats mycket genom åren och har återkommit i omgångar över ett spann på flera årtionden. Den har därmed kommit att skildra utvecklingen av det svenska samhället.

Det var andra halvan av första avsnittet jag såg. Jag tänkte det skulle vara intressant att se ett tag på serien och dess skildring av det svenska samhället för nästan 50 år sedan.

När det program jag såg på sändes första gången var det ett inlägg i den debatt som fanns på den tiden med avfolkningen av landsbygden och avvecklingen av de små lantbruken. Senare säsonger, som på 90-talet, kom att handla om den tidens förändringar, som inträdet i EU.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Ju mer som jag såg på programmet från 1971 desto mer kände jag igen mig i flera av dagens samhällsproblem. Det var en liten butik i byn som stod inför att upphöra eftersom kundunderlaget minskade.

Det var skogsbruk med minskande lönsamhet, eftersom många kostnader för avverkning och framkörning av timret tog allt större del av timrets värde.

Det var vardaglig diskussion om bilreparationer och vad som var lönsamt att hålla på med utifrån folks vilja att betala och olika typer av beskattning.

Ungdomens beteende, intresse för musik och annat som var på modet och ointresse för den lokala bygdens situation och framtid skildrades.

Och så var det vägunderhåll som riskerade att dras in, eftersom trafiken var för liten. En scen när en man i bil kör fram och tillbaka över en vajer som räknar fordon är en scen som många brukar minnas från serien.

Naturligtvis fanns mycket som var gammalt som de typer av bilar, mopeder och traktorer som var med, liksom husens interiörer med sådant som var tidstypiskt då som möblering, grammofonspelare, kläder och annat.

En kvinna som matar ett litet barn röker samtidigt. Det var kanske ett vardagligt beteende då, men framstår som fel och hälsovådligt för barnet nu apropå riskerna med passiv rökning.

Många av beteendena är tidlösa. Exempelvis en äldre mans samtal med en yngre man, som inte varit i byn på länge, avbryts av en annan yngre man. Det var ohövligt både då och nu.

Några män som jobbar vid ett timmerupplag börjar gräla, ett tidlöst beteende.

Hem till byns tre omgångar 1971, 1973 och 1976 skildrade den tidens reaktion mot avfolkningen av landsbygden och avveckling av små jordbruk och överföring av arbetskraft till industrin.

Nu finns få jordbruk med mjölkkor kvar och de som finns är nästan alla stora och har avancerad teknik för mjölkning.

I mitten av 90-talet sändes en ny säsong av Hem till byn. De tidigare säsongerna sändes i repris inför det. När jag såg avsnitt då tänkte jag på serien som ett historiskt dokument om hur det var för ett par årtionden sedan.

När jag ser ett avsnitt nu framstår de samhällsproblem, med nedläggning av butik, indraget vägunderhåll och färre jobb på små orter, konstigt nog som mer aktuella än för 25 år sedan.

Läs mer

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet