Jan Hinderson: ”Tips till en mikronationalist”

Om man är trött på sitt land kan man starta ett eget.
Det är den devisen som skaparna av Jordens 400 mikronationer lever efter.
Foto: Gustav Sjöholm

En måndagskväll var jag på Stadsbiblioteket för att lyssna på de båda författarna till en bok som heter just Mikronationer.

De berättade om Sealand, en nation som utropats på en övergiven plattform i Nordsjön. Det är en av de äldsta och mest kända mikronationerna och är inne på andra generationen prinsar i den styrande dynastin.

Konstnären Lars Wilks har bildat Ladonien, som rent ytmässigt består av området kring Nimis, men har 17 000 medborgare runt om i världen. Ladonien har till och med en vald drottning, en kvinna från Chicago som ibland åker till Kullaberg för att se till sitt rike.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det tredje exemplet de berättade om var Elleore, en dansk ö i Roskildefjorden. Den är obebodd, utom en vecka om året då flera hundra Elleoreinvånare flyttar dit och upprättar en ministat med kungligheter, ceremonier och mycket uniformer och medaljer.

Typiskt för ministaterna är att de gör egna flaggor, ofta även sedlar och pass. Typiskt är också förstås att de inte erkänns av någon annan existerande ”riktig” stat.

Och som inbiten republikan kan jag stötas en smula av att nästan alla mikrostatsgrundare utser sig själva till kungligheter.

Men samtidigt tycker jag att idén om att bilda en egen liten stat är rätt fascinerande.

Jag har hittade faktiskt en lämplig plats häromdagen när jag åkte E22 mellan Ronneby och Karlskrona.

Strax efter Hasslörondellen finns en skylt med Välkommen till Karlskrona när man kör åt ena hållet och en med Välkommen till Ronneby åt det andra.

Man skulle kunna tro att skyltarna skulle stå precis bredvid varandra fast vända åt olika håll. Men så är det inte: från Karlskronaskyltens baksida är det ungefär 100 meter till Ronnebyskyltens framsida.

Kanske är det så att avståndet mellan skyltarna motsvarar tjockleken av strecket på kartan, när man ritar ur gränsen mellan kommunerna?

Men oavsett vilket, så ser det ju ut som om det finns ett slags ingemansland Karlskrona och Ronneby.

Så för den hugade mikronationalisten återstår bara att sy sig en flagga och utropa sig till härskare över Ingemanslandet.

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet